Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kredi kartı limitleri tıkandı: Yapılandırma çözüm olacak mı?

Borç yapılandırmasıyla ilgili karar Resmi Gazete'de: Kararın detaylarında neler var?


Serbest Görüş Ekonomi

Bu yılın ilk 6 ayında kredi ve kredi borcu nedeniyle takibe düşen kişi sayısında artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Geçtiğimiz haftalarda kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için 60 aya varan yapılandırma yapılacağı duyurulmuştu. Taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde ise faizler düşmeye başladı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Yapılandırma düzenlemesi borcu olanlar için büyük bir avantaj. Kredi kartı limitleri tıkanan, ödeyemeyenler için büyük bir sorun vardı” dedi. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2024’ün ilk 6 ayında bireysel kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyon 213 bini aştı. Böylece yılın ilk 6 ayında, 2023’ün 6 ayına göre borçlarını ödeyemeyip yasal takibe girenlerin sayısında yüzde 39’luk artış yaşandı.

Geçtiğimiz haftalarda kredi kartı ve kredilerle ilgili yeni adımlar atılmış, borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya varan yapılandırma imkanı getirilmişti. Yapılan düzenleme vatandaşın birikmiş borç sorunun çözer mi?

Son dönemde tüketici, konut ve taşıt kredi faizlerinde bir miktar düşüş yaşandığı gözlenmeye başladı. Faizlerin daha düşeceği öngörüldüğünden vatandaşlar kredi ile konut veya araç alımı için beklemeli mi?

Milliyet’te yer alan habere göre, Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemlerde kredi kartı limitleri bir hayli zorlanıyor. Enflasyonist bir ortam var. Çalışanların maaşlarına bir ara zam yapılmadı. Aynı miktar maaşla birlikte alım gücü düşünce bu kredi kartı limitlerinin tıkanmasına yol açtı.

“Vatandaş alım gücünü koruyabilmek için karta yükleniyor” 

Faiz oranlarının yüksek olması vatandaşın borcunu katlıyor. Yüzde 5’e yakın kredi kartı faizleri söz konusu. Kümülatif faizle birlikte yıllıkta bu yüzde 60’ı buluyor. Kredi çekmek ve kredi kartı harcamaları aynı sonucu doğuruyor. Vatandaşlar şu anda kendi alım gücünü koruyabilmek için kredi kartlarına ve nakit avansa yükleniyor diyebiliriz.

Faizler düşünce borçlanma azalacak mı?

Faizlerin ilerleyen süreçte düşmesiyle birlikte artık kişiler ihtiyaç kredisi çekerek kredi kartlarını kapatmaya gidecektir. Yüksek limitli kredi kartlarıyla birlikte araç dahi alındığını görüyoruz. Devletimiz bunun önüne geçmek adına bir çalışma yaptı. Özellikle yurt dışı seyahatlerde taksit sınırlaması, lüks tüketime yönelik bazı sektörlere taksit sınırlaması getirilmesi buna örnekti. Faizlerin düşmesiyle birlikte kredi kartı borçluluk oranı azalacaktır.

Yapılandırma düzenlemesi sorunu çözer mi? 

Kredi kartını ödeyemeyenler, ihtiyaç kredilerini ödeyemeyen bireysel banka müşterileri için bir düzenlemeye gidildi. Bugün bankaya gidilse bireysel kredi çekmek için en fazla 48 ay vadelendirme alınıyorken, şu anda 60 aya kadar yüzde 3.5 faiz oranı üzerinden kredilerde bir yapılandırma söz konusu. Yapılandırma düzenlemesi borcu olanlar için büyük bir avantaj. Kredi kartı limitleri tıkanan, ödeyemeyenler için büyük bir sorun vardı. Kredi kartı borcunun yarısı ödenmedikçe kredi kartı limitleri artırılamayacak.

“Bankalar daha fazla kredi vermek için faizleri düşürmeye başladı” 

Şu anda yıllık enflasyon yüzde 49’lara geriledi. Merkez Bankası politika faizi ise yüzde 50 seviyelerinde. Gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 25 seviyelerinde. Bu demek oluyor ki bir kişi şu anda parasını yüzde 50 ile mevduat faizine bağladığında en az yüzde 25 kazançlı demek oluyor. Bankalar da daha fazla kredi vermek için faiz oranlarını düşürmeye başladı.

 

Exit mobile version