Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kongre Baskını’nı anlattı: Sevgi dolu bir gündü

‘Kongre Baskını’nı anlattı: Sevgi dolu bir gündü


ABD’de 5 Kasım başkanlık seçimlerine günler kaldı. Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump her gün farklı bir etkinlikte boy gösteriyor. 

BBC’nin haberine göre Trump, dün katıldığı kampanya etkinliğinde 6 Ocak Kongre Baskını’na ilişkin soruyu ‘sevgi dolu bir gündü’ diye yanıtladı. 

Ayrıca binlerce destekçisinin ‘seçimlerin hileli olduğunu düşündükleri için’ başkent Washington D.C.’ye giderek Kongre’yi bastığını öne sürdü.

6 Ocak 2021’de başkan Joe Biden seçimleri kazanarak Trump’ı başkanlık koltuğundan indirdi. Ancak ABD tarihinde ilk kez bir başkan, seçim yenilgisini reddetti. 

Trump seçimlerin hileli olduğunu iddia ederek destekçilerini kışkırttı. Bunun üzerine binlerce destekçisi, Biden’ın seçim zaferini reddetmek için ABD Kongre Binası’nı bastı. 

‘Ben neden destekleyeyim’

Trump’ın yardımcısı Mike Pence’in o günkü törensel görevi Kongre’de oyların sayımına yardım etmek ve Biden’ın kazandığını ilan etmekti. Pence, Trump’ın baskılarına rağmen Biden’ın zaferini onayladı. 

Kongre’yi basan Cumhuriyetçiler ise ‘Mike Pence’e idam’ sloganları atıyordu.

Dün katıldığı kampanya etkinliğinde bir seçmen ‘‘eski başkan yardımcısı Mike Pence bile bu yıl Trump’ı desteklemiyorken ben neden destekleyeyim’’ diye sordu.  

Trump ise Pence’in 6 Ocak’ta taleplerini yerine getirmeyi reddettiğini söyledi: ‘‘Yaptığı şey çok yanlıştı. Kesinlikle yaptığı şeye katılmıyorum.’’ 

Ceza davalarıyla karşı karşıya

78 yaşındaki Trump seçim yenilgisini tersine çevirmeye yönelik suç teşkil eden girişimlerle suçlanıyor.

Ay başında yayınlanan dosyada eski başkanın ‘destekçilerinin harekete geçmesini beklediğini açıkça ifade ettiği’ yazıyor. Dolayısıyla ‘şiddet ve kaosu istismar etmeye çalışmakla’ da suçlanıyor.

Seçimlerin hileli olduğuna ilişkin kanıt bulunmamasına rağmen Trump aynı iddiayı ısrarla dillendiriyor.  Fakat Trump 5 Kasım seçimlerinden önce yargılanmayacak.

Hatası bulunmadığını belirtiyor ve ABD Anayasa Mahkemesi’nin temmuzda başkanların görev kapsamındaki faaliyetlerine tam dokunulmazlık verdiği kararı işaret ediyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version