Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kız Çocukları Davası: OTHERS çocuklara kadar uzanan döngüsel kötülüğü raporladı

Kız Çocukları Davası: OTHERS çocuklara kadar uzanan döngüsel kötülüğü raporladı


Rapor Mayıs ayında İstanbul’da lise öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 48 kişinin gözaltına alınmasıyla yaşanan ve çocuklara kadar uzanan döngüsel kötülüğü anlatıyor.

Raporda, 23-27 Eylül duruşmalarında yaşananlar ve terörle mücadele adı altında gerçekleştirilen nefret operasyonlarında KHK’lı ailelere ve kız çocuklarına yönelik döngüsel bir kötüye kullanımın olduğu belirtiyor.

ÇOCUKLARIN GÜNLÜK AKTİVİTELERİ TERÖR EYLEMİ SAYILDI

Rapora göre, İstanbul polisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, gözaltına alınanlardan 28 kişi tutuklandı, reşit olmayan kız çocukları ise “suça sürüklenen çocuk” olarak adli kayıtlara geçti. İddianame temmuz ayında kamuoyuna yansıdı ve büyük kısmını üniversite öğrencisi kızların oluşturduğu 19 kişinin tutukluluk hâli devam etti. Polis, sahte delil ve teknik takiplerle hazırladığı iddialarla, çocukların günlük aktivitelerini terör eylemi olarak nitelendirdi. Savcılık ise bu sahte delilleri temel alarak bir iddianame hazırladı.

Raporda, kız çocuklarına sinemaya gitmek, öğrenci evinde kalmak ve yemek siparişi vermek gibi gündelik eylemlerle ilgili sorular sorulduğu, mahkemede de bu durumun terör faaliyeti gibi değerlendirildiği belirtiliyor. Mahkeme, 19 tutuklu sanıktan 11’ini serbest bırakırken, delil yetersizliğine rağmen 8 kişinin tutukluluk hâline devam kararı verdi.

SİYASİ İKTİDARIN TALİMATLARIYLA DAVA AÇILDI

Bu dava, terörle mücadele sisteminin siyasi iktidarın talimatları doğrultusunda kolluk kuvvetleri, savcılık ve mahkemeler tarafından döngüsel bir şekilde kötüye kullanıldığını gösteren bir örnek olarak sunuluyor. Rapor, bu döngünün nasıl işlediğini açıklarken, sahte delillerin savcılık iddianamesine dayanak yapıldığını, ardından bu iddianamelerin mahkeme kararlarına dönüştüğünü ve bu kararların yeni operasyonlara gerekçe olarak kullanıldığını vurguluyor.

Sonraki duruşmanın Aralık 2024’te yapılacağı belirtilen davada, kız çocukları ve ailelerine uygulanan psikolojik ve fiziksel baskılar da raporda yer alıyor. Kız Çocukları Davası, ülkedeki nefret operasyonları ve davalar arasında önemli bir örnek olarak gösteriliyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version