Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kelime oyunu ile vatandaşla alay ediyorlar

Oyuncaklardan ÖTV alınacak mı: Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan açıklama


Serbest Görüş Haber Merkezi 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında hazırlanan kanun teklifinin bir vergi kanunu teklifi olamadığı ama yeni kamu gelirleri elde etmeyi amaçlayan akla ve bilime aykırı bir teklif olduğunu belirterek “Kelime oyunu ile vatandaş ile alay ediyorlar” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, hazırladığı yazılı açıklamada, Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında hazırlanan kanun teklifini değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, açıklamasında bu kanun teklifi ile Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında yeni tahsilatların konduğunu belirterek, “Aslında bu kanun teklifi AKP iktidarının; bütçeyi doğru yapamadığının, plan ve programlara uymadığının, kamuda tasarruf öngörüp iktidarda tasarruf yapamadığının, israfı önleyemediğinin ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır” ifadelerine yer verdi.

CHP Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in teklif ile ilgili tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

“11.10.2024 tarihinde TBMM’ne AKP tarafından verilen kanun teklifi ile gündeme yeni vergi türü girdi. Adı Katılma Payı! Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek basına da manşet olan bir ifade kullandı ve ‘Yeni yasama döneminde vergi oranlarına dönük bir paket olmayacak’ dedi.

Kanun teklifi; bir vergi kanunu teklifi değil ama yeni kamu gelirleri elde etmeyi amaçlayan (yaklaşık 80 milyar TL) akla ve bilime aykırı bir teklif. Kelime oyunu ile vatandaş ile alay ediyorlar. Bu kanun teklifi ile Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında yeni tahsilatlar kondu.

Düzenleme ile yapılacaklar şunlar:

-Dünyada kredi limitinden vergi almayı amaçlayarak tarihe geçerek; 100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarından yıllık 750 TL,

-Tapu işlemlerinde alıcıdan 750 TL, satıcıdan 750 TL,

-Sıfır araç satışlarında 3.000 TL, ikinci el araç satışlarında 1.500 TL,

-Noterlik işlemlerinden 75 TL,

-Vergi, gümrük, SGK beyannamelerinden damga vergisi tutarı kadar savunma sanayi katılma payı alınacak.

-5.000 TL üzerindeki kol saati ve cep saatleri artık ÖTV’ye tabi olacak,

-Askeri kullanım harici drone ve oyuncak drone olarak ifade edilen insansız hava araçları ÖTV’ne tabi olacak.

-Motor silindir hacmi 100 cm3 ile 6kw altında olan motorlar ÖTV’ye tabi olacak.

Bankacılık verilerine göre kredi kartı sayıları incelendiğinde sadece kredi kartlarında 46 milyar TL tahsilat bekleniyor.

“Vergi adaletini hükümet yanlış anlamış”

Ülkemizdeki verginin yaklaşık %83’ü dolaylı vergiler ile ücret kesintilerinden ibaret. VERGİ ADALETİ’ni hükümet yanlış anlamış! Vergi ödemeyenlerden almak yerine hala vatandaştan almayı amaçlıyorlar. 2023 yılında Kurumlardan indirim ve istisna yoluyla 660 milyar TL vergi almayan hükümet alamadığı vergiyi vatandaşa ödetecek.

Savunma sanayi ülkemiz ve hepimiz için çok önemli ve güçlü olması gerekmektedir. Mevcut savunma sanayi destekleme fonunun gelirlerinin %80’i zaten vergi tahsilatlarından oluşmaktadır. Savunma sanayini güçlendirmek için yıllardır yoksullaştırılan halktan katılma payı almak Anayasaya da aykırıdır hakkaniyete de aykırıdır. Savunma sanayimiz daha çok güçlendirilmelidir ama hiç vergi ödemeyenlerden alınacak vergilerle yapılmalıdır.

“İsrafın önlenemediğinin kanıtı”

Aslında bu kanun teklifi AKP iktidarının; bütçeyi doğru yapamadığının, plan ve programlara uymadığının, kamuda tasarruf öngörüp iktidarda tasarruf yapamadığının, israfı önleyemediğinin ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır.

Ülke olarak, ödediğimiz her kuruş verginin, harcın, KATILMA PAYININ! nerede kullanıldığını sorarsak ve şeffaf bir şekilde kamu gelirleri ve harcamalarının açıklanmasını istersek gelişmişlik ve demokrasi düzeyimiz o kadar yükselir.”


Exit mobile version