Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kandil Öcalan’ın “serbestçe rol oynamasını” destekleyeceğini söylemekle siyasi zemin kazanmak istiyor, şartlarını dayatmak için bunu fırsat sayıyor

Kandil Öcalan'ın "serbestçe rol oynamasını" destekleyeceğini söylemekle siyasi zemin kazanmak istiyor, şartlarını dayatmak için bunu fırsat sayıyor


Serbest Görüş Haber Merkezi

Karar yazarı Taha Akyol, bugünkü köşe yazısında “Dün Kandil, Öcalan’ın ‘serbestçe rol oynamasını’ destekleyeceğini söylemekle, siyasi zemin kazanmak istiyor, yoksa Öcalan’a itaat edeceğini söylemiyor. Şartlarını sonradan dayatmak için bunu fırsat sayıyor.” dedi.

“2013-2015 dönemindeki ‘Çözüm Süreci’ni, Öcalan’ın talimatını dinlemeyen Kandil’in bozduğunu,  Öcalan, ‘silah devri bitti’ derken Kandil’de Bese Hozat ve Cemil Bayık ‘devrimci halk savaşı’ ve ‘silahlı halk ayaklanması’ ilan ederek süreci bozmuştu” ifadelerini kullanan Akyol’un “TUSAŞ’a saldırının anlamı?” başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Şimdi Suriye’deki yapılanmayla daha güçlü hale gelmiş olan PKK terör örgütü, Öcalan’ın çağrısıyla kendini lağveder mi?!

Bahçeli, böyle bir sorun yokmuş gibi, Öcalan’ın çağrısıyla ‘terör sorununun ülke gündeminden tamamen’ çıkabileceğini söylüyordu.

Ve terör örgütü TUSAŞ’a silahlı, bombalı saldırıda bulunarak, Bahçeli’nin başlatmak istediği süreci sabote etti! 5 şehidimiz, 22 yaralımız var.

Saldırıdan önce yaptığı uzun açıklamada, Murat Karayılan, Bahçeli’nin teklifindeki ‘PKK’yı lağvetme’ bölümü için ‘asla kabul edemeyeceğimiz, akıl dışı’ diyor, fakat ‘özünde Apo’yu muhatap olarak görmesini’ ise olumluyordu.

Karayılan PKK’nın Türkiye içinde güçsüz olduğu yolundaki beyanlar konusunda ise ‘yarın ne kadar yanıldıklarını görecekler’ diyordu ki TUSAŞ’a terör saldırısı aynı gün öğleden sonra yapılacaktı.

Karayılan’ın Türkiye’den ‘Kuzey Kürdistan’ diye bahsetmesi de hâlâ eski kafada olduklarının bir göstergesidir.

Türkiye’ye savaş sanayiinde çağ atlattıran TUSAŞ’a saldırı, PKK’nın terör mesajıdır, ‘çözüm’ sözlerine silahlı, bombalı cevabıdır.

Öcalan’ın çağrısıyla PKK’nın silah bırakmayacağını bilmek için kâhin olmaya gerek yoktu. Cemil Bayık BBC’ye verdiği mülakatta açıkça Öcalan’a meydan okumuş, ‘Biz karar veririz. Ne HDP ne önder Apo karar veremez’ demişti. (30 Kasım 2015)

Bugün bir de Suriye’de petrol gelirine ve ABD tarafından ağır silahlarla teçhiz edilmiş bir silahlı güce sahipler, bir çağrıyla dağılırlar mı?! Karayılan’ın bunu ‘sıkışmışlıktan kurtulmanın arayışları’ olarak nitelemesine herkes dikkat etmeli. Ayrıntılı bir devlet politikası haline getirilmeden yapılan bu tür konuşmalar, içeride iç politika manevrası izlemi yaratıyor, PKK da bunu ‘sıkışma’ olarak görüyor, gösteriyor. (…)

İçeride demokrasi eksikliklerinden ve dışarıda son on yılda yaşanılan ‘değerli yalnızlık’ olaylarından PKK yararlandı. En vahim örneği, Suriye politikasındaki hatalardır, soğukkanlılıkla düşünmeli tahlil etmeliyiz.

Dün Kandil, Öcalan’ın ‘serbestçe rol oynamasını’ destekleyeceğini söylemekle, siyasi zemin kazanmak istiyor, yoksa Öcalan’a itaat edeceğini söylemiyor. Şartlarını sonradan dayatmak için bunu fırsat sayıyor.

23 Ekim’deki yazımı şöyle noktalamıştım:

‘Türkiye’nin sadece içeride demokrasi ve hukuk değil, dış politikayı ve uluslararası enerji projelerini de dikkate alan, ekonomiyi de içeren kapsamlı ve uzun vadeli bir ‘devlet politikası’ oluşturması gerektiği apaçık belli.

Siyasetin seçim ve anayasa taktikleriyle bu sorun çözülmez, hatta azdırılabilir; öyle de olagelmekte.'”

DEM Parti’lilerle tokalaşma ve “yeni çözüm süreci” iddiası

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’nin ardından Lübnan’a yönelik kara harekatına girişmesiyle başlayan operasyon, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini harekete geçirdi.

Erdoğan: İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama sürecinde yaptığı konuşmada, İsrail – Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan’a uzandı. Dün. İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye’dir ve Lübnan topraklarına karadan girdiğini  duyurmuştur .

“İç cephe” vurgusu

Erdoğan, aynı konuşmasında “iç cephe” su yaparak, “Fitne girişimlerine karşı millet olarak, 85 milyon olarak ‘iç cephemizi’ sağlam çaba sarf ediyoruz. Bugün İsrail’in saldırganlığı karşılanıyor, içsel ve çatışmasız çatışma çözülmüyor, çözümün ortaya çıkması gerekiyor”  ifadeleri kullanıldı.

Bahçeli’den DEM Parti ile tokalaşma

Erdoğan’ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama paketinde sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek milletvekilleri ile selamlaştı.  Bahçeli  , DEM Parti’li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, Yeni bir dönemde giriyoruz. Biz gelişi güzel keyfe keder, hayatta kalmaktan kaçışlarla dümenden el uzatmayız.Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizde yoğunlaşıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. değerlendirmeleridir”  açıklamasında bulundu.

DEM Parti’den açıklama

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli’nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, “Bu parçaların atılacak adımlarda biz de iz sürmeye hep beraber. Sorun zincirinin çözümüne yönelik sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor”  şeklinde değerlendirildi. 

TIKLAYIN – Devlet Bahçeli yeni yasama sürümünde DEM Partililerle tokalaştı

TIKLAYIN – Bahçeli’den, DEM Parti’yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, günümüze barışı sağlamak lazım

TIKLAYIN –  Bahçeli’den DEM Parti’ye “Türkiye partisi olma” çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır

TIKLAYIN – Bahçeli’nin son çağının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız

TIKLAYIN- Yeni “çözüm süreci” mi geliyor? | AKP’li isimlerden peş peşe açıklamaları

TIKLAYIN –  Murat Sabuncu’nun yazısı: ‘Devlet desteğinde-bilgisinde’ çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?

TIKLAYIN –  Candan Yıldız’ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli’nin ‘Ülkemizde barışı sağlamak lazım’ sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil

TIKLAYIN – Bahçeli’nin DEM Parti’lilerle tokalaşmasında “Dolmabahçe mutabakatı” detayı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?

TIKLAYIN – Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM’e çiçek attı ama…

 

Exit mobile version