Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’le ticaret tüm hızıyla devam ediyor: Son bir ayda 88 gemi gitti


Türkiye’den son bir ay içerisinde İsrail’e 88 gemi gittiği belirtildi. Araştırmacı Metin Cihan gemilerin Filistin’e gittiğine yönelik belge düzenlendiğini ve malların İsrail limanına indirildiğini kaydetti.

Metin Cihan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’e nasıl mal gönderdiğini detaylı bir şekilde anlattı. Cinan, sadece son bir ayda İsrail’e 88 gemi yollandığını belirterek, “Ayrıca tam şu anda 4 gemi İsrail’e doğru seyir halinde (ikinci görsel). Bu bilgileri, uluslararası gemi trafiğini takip edebildiğimiz marinetraffic’ten az önce indirdim.”dedi.

Erdoğan ve Netanyahu için yegane kutsal ticaret olduğunu iddia eden Cihan, şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi, İsrail’in Gazze’ye saldırıları başladıktan Ticaret Bakanımız başta olmak üzere yetkililer ve onların güdümlü gazetecileri İsrail ile ticareti reddettiler ya da kılıf uydurmaya çalıştılar. 6 ay bu böyle devam etti. Bu süre boyunca katliamlarını sürdüren İsrail ordusunun her tür ihtiyacını karşıladık. Seçim yenilgisinin ardından bu ticaret yetkililer tarafından nihayet itiraf edildi ve durdurulduğu açıklandı. Durduruldu mu? Hayır.”

‘ALICI GÖRÜNEN ŞİRKETE KOMİSYON ÖDENİYOR’

Bir İsrail gazetesinin iki ülke arasında ticaretin nasıl devam ettiğine yönelik habere atıf yapan Cihan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ticareti durdurma kararına İsrail de aynı şekilde karşılık vermişti. Ama ticaret bir şekilde devam etmeliydi çünkü İsrail’in çelik, çimento, hammade, yiyecek, giyecek ve diğer birçok ihtiyacı tarafımızdan karşılanıyordu. Bunu tamamen kesmek orada ciddi sıkıntılara yol açacaktı. Yakıp yıkıp onbinlerce insanını katlettikleri Filistin üzerinden halletmeye karar verdiler. İsrail, Türkiye’den ithalatı yasakladı ancak Filistin ile yapılıyormuş gibi devam etmesine izin verdi. Gazete haberine göre Türkiye’den yola çıkan geminin belgeleri Filistin olarak düzenleniyor. Gemi İsrail limanına yanaşıyor ve mallar İsrail’e teslim ediliyor. Bu yöntem için Filistin’de kurulu olan ve Türkiye’den yola çıkarken malın alıcısı olarak görünen şirkete %3-5 arası bir komisyon ödeniyor. Hepsi bu.

‘İSRAİL’İN PETROL SEVKİYATINI YAPIYORUZ’

Filistinlilerin Türkiye’den aldığı çelik, çimento gibi ürünlerde astronomik artışlar olduğunu kaydeden Cihan, “Başka yöntemler de var. Örneğin Yunanistan, Romanya, İtalya gibi ülkelerde kurulu şirketler üzerinden İsrail’e sevkiyatları gerçekleştiriyorlar. Bu üç ülkeye bazı ürünlerin ihracatında kağıt üstünde görünen yüksek artışın kaynağı da bu.

Bir de İsrail’in petrol ve yakıt sevkiyatını yapıyor olduğumuz gerçeği var. İsrail kendi petrolü olmayan bir ülke. Tamamen dışa bağımlı. Bu ihtiyacını Azerbaycan’dan karşılıyor. Petrolün sevkiyatını yapmak da bize düşüyor. Karşılığında varil başına 80 sent (0.8$) alıyoruz. Bu konuda şu ana kadar 0 yaptırım uygulandı. Göstermelik bir yaptırım bile uygulanmadı. Çünkü biz İsrail’i zora sokacak hiçbir şey yapmadık. Sadece lafta atıp tutuyoruz, kınıyoruz, lanetliyoruz. Ne ihtiyaçları varsa karşılamaya devam ediyoruz. Filistin halkı için ise onların işine yarayacak hiçbir şey yapmadık. Sadece dua falan ediyoruz.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version