Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail askeri araçları Lübnan’a ilerliyor


HABER MERKEZİ – İsrail askeri araçlarının Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı ve Lübnan ordusunun İsrail sınırından çekildiği belirtildi. 

 

İsrail askeri araçlarının Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı belirtildi. ABD merkezli Washington Post ve New York Times da İsrailli yedek askerlerin Lübnan’a kara harekâtı için hazırlandığını bildirdi. İsrail ordusu sınırdaki üç yerleşimi kapalı askeri bölge ilan etti. Ordu açıklamasında “Kuzey İsrail’deki Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgeleri kapalı askeri bölge ilan edildi. Bu bölgelere giriş yasak” denildi. 

 

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın açıklamasında, İsrail’in, “Lübnan sınırı yakınındaki Hizbullah altyapısını hedefleyen karadan sınırlı operasyonlar” düzenlediği konusunda ülkesini bilgilendirdiğini söyledi.

 

LÜBNAN ORDUSU ÇEKİLDİ 

 

Öte yandan Reuters’e konuşan Lübnanlı görgü tanıkları ve güvenlik kaynakları, Lübnan ordusunun İsrail sınırındaki bir dizi mevziden 5 kilometre kuzeyine çekildiğini söyledi. 

 

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA 

 

Lübnan Sağlık Bakanlığı İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Nebatiye kentine bağlı Hiyam beldesine düzenlenen İHA saldırısında 1 kişi, Nebatiye’nin Mercayun ilçesine bağlı İbil es-Saki’de bir eve düzenlenen saldırıda 3 kişi ve Abba beldesine düzenlenen saldırıda 3 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

 

Lübnan’ın doğusundaki Bekaa kentinin Raşiya ilçesine bağlı Rafid beldesine yönelik İsrail saldırısında da bir kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı kaydedildi. Nebatiye’nini Eski Saray bölgesine yönelik İsrail hava saldırılarında iki binanın tamamen tahrip olduğu bir başka bina da ise kısmi zarar oluştuğu aktarıldı.

 

BİN 217 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan’a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

 

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam bin 217 kişi öldü.

 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version