Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hezro ilçesinde petrol kuyuları için ‘kamulaştırma’


AMED – Hezro ilçesinde “Varınca 4 Petrol Kuyusu” için TPAO talebiyle “acele kamulaştırma” yapılması onaylandı. 

 

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Amed’in Hezro (Hazro) ilçesinde Gomeyê Derwêşî (İncekavak) kırsal mahallesinde  “Varınca 4 Petrol Kuyusu” için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) talebiyle “acele kamulaştırma” yapılmasını onayladı. MAPEG, petrol işlemi için gerekli olduğu ve kamulaştırılmasında kamu yararı bulunduğu değerlendirmesi gerekçesiyle talebi onayladı.

 

Geçtiğimiz Mart ayında TPAO’nun petrol araması yaptığı aynı köyde petrol sızıntısı yaşanmış ve petrol Kamışlı Çay’ına karışarak hem suları hem de toprağı zehirlemişti. TPAO, arazi sahiplerinin rayiç haddin üzerinde bedel talep etmesi nedeniyle anlaşma yoluyla satın alınmasının mümkün olmadığını iddia etti. TPAO, Gomeyê Derwêşî köyünde 14.396,67m2’lik kısmının mülkiyet olarak; 194,53m2’lik kısmının ise irtifak hakkı kurmak suretiyle kamulaştırılması talebiyle MAPEG’e başvurdu. 

 

TPAO, daha önce el konulmasını talep ettiği parselle ilgili, Hazro Asliye Hukuk Mahkemesi’nden aldığı acele kamulaştırma kararı bulunuyor.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version