Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gürcistan’da iktidar partisi sandıktan birinci çıktı; Cumhurbaşkanı ve muhalefet “hile var” dedi

Gürcistan’da iktidar partisi sandıktan birinci çıktı; Cumhurbaşkanı ve muhalefet “hile var” dedi


Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Gürcistan muhalefeti hafta sonu yapılan seçim sonuçlarını protesto ederken, Cumhurbaşkanı Rusya’yı suçladı. Gürcistan’da seçimleri iktidar partisinin kazanmasının ardından, Batı yanlısı muhalefet protesto çağrısında bulundu, Gürcistan Cumhurbaşkanı seçimi “Rus özel operasyonu” olarak nitelendirdi.

Gürcistan muhalefeti, Rusya’nın yörüngesine girmekle suçlanan iktidar partisinin kazandığı tartışmalı seçimin ardından “usulsüzlüklerin” soruşturulmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili de Moskova’yı seçimlere hile karıştırmakla suçladı.

Tiflis’te muhalefet liderleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Zurabishvili, “seçimlerin tamamen tahrif edildiğini” söyledi. Zurabishvili, “Gürcü halkına karşı modern bir hibrid savaş biçimi olan Rus özel operasyonunun tanıkları ve kurbanlarıyız” dedi.

Neredeyse tamamı açılan sandıklardan gelen resmi sonuçlara göre iktidardaki Gürcü Rüyası partisi oyların yüzde 54’ünü alırken, Batı yanlısı ana muhalefet koalisyonu yüzde 37.5’te kaldı. Bu sonuçla, Gürcü Rüyası 150 üyeli parlamentoda 91 sandalye kazandı.

Hükümet, iktidar partisinin müttefiki ve AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Pazartesi ve Salı günü Gürcistan’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Gürcü makamlarının “seçim usulsüzlüklerini ve bu yöndeki iddiaları hızlı, şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturması ve karara bağlaması” gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği, önemli bir demokrasi sınavı olarak görülen seçimin Tiflis’in birliğe katılma şansını belirleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da uluslararası ve yerel gözlemcilerin “oy satın alma ve seçmenleri sindirme” raporlarına atıfta bulunarak “seçimle ilgili ihlallerin” soruşturulması çağrılarını desteklediğini söyledi.

Seçimleri izleyen AB parlamentosu misyonu da “demokratik gerileme” konusundaki endişelerini dile getirerek “sandıkların doldurulması” ve gözlemcilere “fiziksel saldırı” vakaları gördüklerini söyledi.

2003’teki kansız Gül Devrimi’ne öncülük eden Saakaşvili, Facebook’ta yaptığı açıklamada muhalefet milletvekillerinin parlamentodaki koltuklarını bırakmaları gerektiğini söyledi.

Saakaşvili, “Şimdi kitlesel protestoların tam zamanı. Dünyaya özgürlük için savaştığımızı ve adaletsizliğe tahammül etmeyecek bir halk olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.

Gürcistan bu yıl, hükümetin demokratik özgürlükleri kısıtlama ve 4 milyonluk ülkeyi Batı yanlısı rotasından çıkarıp Rusya’ya doğru yönlendirme girişimlerinin ardından muhalefet öncülüğünde kitlesel eylemlere tanık oldu.

AB bayraklarıyla sokaklara dökülen on binlerce Gürcü, günlerce ülkelerinin Batı’dan uzaklaştırılmasını protesto etti.

2012’den beri iktidarda olan Gürcü Rüyası başlangıçta liberal ve Batı yanlısı bir politika izledi. Ancak son iki yılda rotasını tersine çevirmeyi tercih etti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version