Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Google, Kairos Power ile nükleer enerji anlaşması yaptı

Google, Kairos Power ile nükleer enerji anlaşması yaptı


Google, Kairos Power tarafından geliştirilecek çok sayıda küçük modüler reaktörden nükleer enerji satın almak için dünyanın ilk kurumsal anlaşmasını imzaladığı bildirildi.

Şirket açıklamasında Google’ın yeni nesil gelişmiş temiz teknolojiler de dahil temiz enerji çözümlerinin hızlandırılmasında önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Anlaşmayla Kairos Power’ın ilk küçük modüler reaktörünün 2030’a kadar hızlı ve güvenli şekilde devreye girmesinin ve ardından 2035 yılına kadar ek reaktör konuşlandırılmasının amaçladığı kaydedildi.

Anlaşmayla ABD elektrik şebekelerine 500 megavata kadar karbonsuz enerji sağlanacağı aktarıldı.

Yapay zeka teknolojilerini desteklemek için yeni elektrik kaynaklarına ihtiyaç olduğu vurgulandığı açıklamada nükleer çözümlerin elektrik talebinin güvenilir şekilde karşılanmasına yardımcı olacak temiz ve kesintisiz bir enerji kaynağı sunduğu ifade edildi.

Yapay zeka da kirletiyor

Temmuzda Google, yapay zekayla artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonunun geçen yıl, 2019’a kıyasla yüzde 48 arttığını açıklamış ve ‘Net sıfır emisyon’ hedefinde artık ‘ciddi belirsizlik’ olduğunu açıklamıştı.

YZ eğitim modellerinin büyük bölümü fosil yakıtla çalışıyor. Uzmanlar, temiz enerji yetersizliğinin enerji kullanıcılarını fosil yakıtlara yönlendirdiğini söylüyor.

Dünya enerji gözlemcisi IAE’ye göre, yenilebilir enerji üretiminin son 20 yılın en yüksek seviyesinde olması yanıltıcı, çünkü 2030’a kadar üretim sadece ikiye katlanacak.

Dolayısıyla YZ’nin enerji açlığını karşılayabilmek için teknoloji şirketleri yeni yenilebilir enerji projelerine yatırım yapmalı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version