Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gençlerin, çantalarını alıp yurt dışına gitmelerine razı değiliz, olamayız

Gençlerin, çantalarını alıp yurt dışına gitmelerine razı değiliz, olamayız


T24 Haber Merkezi

Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında ilk Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezi’ni İzmir’de hayata geçirdi. Sanacı CEO’su Cenk Alper, “Cumhuriyet’i ikinci yüzyılda ileri taşıyacak olan şeyler gençler. TÜİK verilerine göre geçen sene 329 bin gencimizi yurt dışına ihraç ettik. Çok büyük bir kayıp. Biz onların ürettiği teknolojiyi, hizmetleri yurt dışına ihraç etmek istiyoruz. 329 bin genç bu ülkeden gidebilir, gitsinler akademide, teknolojide kendilerini geliştirsinler. Bu ülkeye gelip hizmet etsinler istiyoruz. Seferberliğimizin mottosu, beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek” dedi.

Yapılan açıklamaya göre; Sabancı Topluluğu şirketlerinden Enerjisa Üretim tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde tamamlanan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi olmak üzere iki farklı projeyi bünyesinde barındırıyor.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ve Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl’ün yanı sıra akademisyen ve öğrencilerin katıldığı törenle kapılarını açan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, başta İYTE bünyesinde öğrenim gören yaklaşık 2 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak üzere, İzmir ve çevre illerdeki tüm üniversite öğrencileri, araştırmacılar, girişimciler ve geleceğin liderleri faydalanabilecek.

Söz konusu projelerle; enerji sistemlerinde dijitalleşme, yapay zekâ alanında santral gözlemi, performans analizi ve ileri veri modellemesi yapabileceği; akademik bilgilerini teknoloji odaklı saha çalışmalarıyla geliştirilebileceği belirtildi.

“Küresel çapta rekabet edebilecek liderler yetiştireceğiz”

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “Yüksek teknoloji ve sürdürülebilir enerji alanlarında ülkemizin en yetenekli gençlerini yetiştirme hedefimiz doğrultusunda, yapay zekâ ve ileri veri analizleri gibi yenilikçi teknolojilerle enerji sistemlerinde dijitalleşme sağlanacak ve küresel çapta rekabet edebilecek liderler yetiştireceğiz. Bu merkez, yalnızca teknoloji ve bilim üretimi açısından değil, aynı zamanda ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri geliştirme noktasında gençlerimize ilham verecektir” dedi. 

“Bir ülkenin geleceği, gençlerinin zihinleri kadar aydınlıktır”

Sabancı Gençlik Seferberliği’nin ülkemizin beyin gücünün Türkiye’de kalmasını, ülke çapında gençlere, girişimcilere inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlamayı amaçladığını hatırlatan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ise, “Bir ülkenin geleceği aslında gençlerinin zihinleri kadar aydınlıktır. Bu aydınlığın gençlerimizin zihinlerine hükmedebilmesi için yapmamız gereken çok basit bir şey var: Gençlere umut vermek ve onlara değişim yaratma güçlerini gösterebilecekleri ortamlar sağlamak. Sürekli güvendiğimizi söylemenin ötesinde, bu güveni onlara hissettirmek. Sabancı Gençlik Seferberliği, eğer sadece bir kelime ile özdeşleşecekse bu da ‘umut’ olacak. Biz gençlerimize bu umudu verebilmek için, yaklaşık 100 yıldır olduğu gibi bugün de onların yanındayız. Bugün İYTE ile başlattığımız bu yolculuğu, ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerimizle birlikte Türkiye’ye yayacağız. Sabancı’nın teknolojik gücünü ve inovasyon ağını gençlerimiz için seferber edeceğiz. Bu yıl içerisinde 8 merkezimiz hayata geçmiş olacak. 3 yıllık proje dönemi sonunda ise, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olmayı; projenin sonunda en az 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

“Gençlerin yurt dışına gitmelerine razı değiliz” 

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 15-34 yaş arasındaki 329 binden fazla gencin yurt dışına göç ettiğini sözlerine ekleyen Cenk Alper, şöyle devam etti:

“Şu anda ülke olarak bizim en acil çözüm bulmamız gereken tehdit işte bu. Biz Sabancı olarak, gençlerin, sadece çantalarını alıp arkalarına bakmadan yurt dışına gitmelerine razı değiliz, olamayız. Burada gördükleriyle, öğrendikleriyle yetinsinler demiyoruz. Biz onlara tüm teknolojimizi açalım ve en iyi fırsatları sunalım. Dünyayı kapı aralığından göreceklerine, kapıyı onlara açıp dünyadaki bilgiye, gelişmelere ve benzer imkanlara erişmelerini sağlayalım. Ve bir gün gideceklerse de ellerinde birkaç bavulla değil; zihinlerinde pırıl pırıl fikirler, kalplerinde ülke sevgisi, ama en önemlisi ceplerinde dönüş biletleriyle gitmelerini sağlayalım. Bu merkez işte tam da bu anlayışın bir göstergesi. Yüksek teknoloji enstitülerinin ülkemizdeki tek örneği olan İYTE ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile enerji ve iklim teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştireceğiz. Bu liderler, sadece en iyi teknolojileri takip etmekle kalmayacak; burada kazandıkları bilgi birikimi ve deneyimle küresel ölçekte bu alandaki yeni teknolojilerin de geliştiricisi olacak; bu tecrübelerini ülkelerinin geleceği için seferber edecek. İş dünyası ve akademinin el ele verdiği, teorinin pratikle güçlendiği, veri odaklı düşüncenin önceliklendirildiği bu merkezde yetişecek enerji teknolojileri liderleri, dünyadaki yetenek savaşlarında ülkemize ciddi bir rekabet avantajı sağlayacak.” 

Cenk Alper 

Bugün dünyada yaşanan sürdürülebilirlik ve dijital odaklı dönüşümün, en net hissedildiği alanlardan birinin de enerji ve iklim teknolojileri olduğunu ifade eden Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ise, “Bu dönüşüme liderlik edebilmek için sadece kapasitenizi artırmanız, yenilenebilir enerji yatırımları yapmanız, teknolojinizi geliştirmeniz yeterli değil. Buradaki en büyük ihtiyacımız, bu dönüşümü ülkemizin geleceği için bir fırsat olarak gören, teknolojinin yapıcı gücüne inanan sorumlu liderler yetiştirebilmek. Bu merkez, ülkemize işte bu liderleri kazandıracak kültürel dönüşümün simge platformlarından biri olacak” ifadelerini kullandı.

  • Yapılan açıklamada, hayata geçen projenin hedefleri şöyle sıralandı:
  •  
  • Yapay zekâ ile 7/24 santral takibi yapılacak, ileri veriyle performans artırılacak.
  •  
  • Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi bünyesinde yer alan Uzaktan İzleme Odası’nda, öğrenciler rüzgâr türbinlerini izleyecek, ölçüm yapacak ve performans gelişimini artırma yöntemlerini ileri veri modelleme ve analiz teknikleri ile araştıracaklar.
  •  
  • 7/24 uzaktan operasyonel izleme ve performans değerlendirilmesi yapılabilecek Uzaktan İzleme Odası’nda Urla RES için gerçek zamanlı veri, ileri analizler ve yapay zekâ kullanarak enerji santrali süreçlerinin kapsamlı izlenmesi mümkün olacak.
  •  
  • Planlı ve plansız bütün duruşlara ilişkin arıza kayıtlarının tutulması, türbin ile ilgili gerilim, reaktif güç, aktif güç, aktif enerji ve üretim verilerin saatlik olarak arşivlenmesi ve raporlanması, kısıtlama takibi ve bilgilendirmesi yapılması, türbinin rüzgâra göre üretmesi gereken değerin günlük takibi ve rutin dışı durumların bildirilmesi gibi detaylı analizler de bu merkez üzerinden yapılabilecek.
  •  
  • Bloomberg bünyesinde faaliyet gösteren ve küresel enerji dönüşümü, temiz enerji, ulaşım, endüstriyel inovasyonlar, yeni enerji teknolojileri hakkında veri ve analiz hizmeti sunan araştırma birimi BloombergNEF ile yapılan iş birliği kapsamında hayata geçirilen BloombergNEF Merkezi’nde ise iş dünyası verileri akademik dünyaya aktarılacak.
  •  
  • Doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bu merkezin verilerini kullanarak çok daha etkin ve verimli araştırmalar gerçekleştirebilecek.
Exit mobile version