Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’de acı gerçek: 17 bin çocuk ailesinden ayrı ve bu rakam 3 kat fazla olabilir

Gazze’de acı gerçek: 17 bin çocuk ailesinden ayrı ve bu rakam 3 kat fazla olabilir


Uluslararası bir sivil toplum kurumu, Gazze’deki çocukların bulunduğu zor koşullara dikkat çekerek 17 bin çocuğun bir şekilde ailesinden ayrı olduğunu açıkladı. Bu rakamın 3 kat fazla olabileceğine dikkat çeken kurum, “Gazze’de bütün bir nesil çocuk, artık ‘unutulma’ riskiyle karşı karşıya” dedi.

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), bugün yayımladığı raporunda Gazze’de İsrail’in saldırıları altındaki çocukların bulunduğu zor koşullara ışık tuttu. Acımasız şiddetin kümülatif etkileri, zorla evinden edilme, ebeveynleri kaybetme, günlük neşeden yoksun olma ve bütün bir okul yılının kaybedilmesi gibi koşullarda yaşayan Gazze’nin çocukları için harekete geçme zamanı olduğunu belirten IRC, “Gazze’de bütün bir nesil çocuk, artık ‘unutulma’ riskiyle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

İsrail’in bölgedeki saldırılarıyla sivil yaşamın neredeyse her alanının tahrip edildiği Gazze’deki tüm nüfus, yeterli gıda, su, barınma, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlara erişimden yoksun. Bu durumdan en çok çocukların zarar gördüğünü ifade eden IRC, raporunda şunları kaydetti:

“En savunmasız çocuk grupları arasında refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklar yer almaktadır. Yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsiz ya da ebeveynlerinden ve bakıcılarından ayrı düşmüş olabileceği tahmin edilmektedir, ancak IRC daha önceki kriz deneyimlerine dayanarak bu sayının 3 kat daha fazla olabileceğine inanmaktadır.”

Bazı çocukların hastanede yalnız yaşadığını vurgulayan IRC, son derece üzücü olaylara tanıklık etmenin getirdiği yükün ve güvenlik eksikliğinin, Gazze’deki her çocuğun, uzun vadeli ruh sağlığı için psiko-sosyal destek gerektirebilecek bir travma yaşadığı anlamına geldiğini belirtti. Çocukların beyin gelişiminin bile tehlikede olduğu ve acilen uluslararası destek ve müdahale gerektiğinin altı çizildi.

Gazze’de can kaybı 42 bini aştı

İsrail saldırıları sonucu Gazze’de öldürülenlerin sayısı ise 41 bini geçti. Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı 7 Ekim 2023’ten beri 42 bin 10 Filistinlinin öldüğünü, 97 bin 720 kişinin de yaralandığını açıkladı. Birleşmiş Milletlere göre hayatını kaybedenlerin çoğu kadın ve çocuklar.

İsrail ordusu hafta başında yaptığı açıklamada Gazze’de öldürülenlerin 17 bininin Hamas militanı olduğunu öne sürmüştü.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version