Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa ve Almanya ters düştü; AB Çin’de üretilen elektrikli araçlara ek vergiyi onayladı

Fransa ve Almanya ters düştü; AB Çin’de üretilen elektrikli araçlara ek vergiyi onayladı


Avrupa Birliği Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik ağır ek gümrük vergilerini onayladı. Onay, Almanya’nın güçlü muhalefetine ve Pekin ile bir ticaret savaşını tetikleyeceği korkusuna rağmen gerçekleşti.

Avrupalı diplomatlara göre, aralarında Fransa, İtalya ve Polonya’nın da bulunduğu 10 üye ülke, yüzde 10’luk mevcut gümrük vergilerine ek olarak yüzde 35,3’e varan gümrük vergilerinin uygulanmasını destekledi.

Aralarında Almanya ve Macaristan’ın da bulunduğu sadece 5 ülke karşı oy kullanırken, İsveç ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu 12 ülke çekimser kaldı.

Tarifeler devletlerin çoğunluğundan destek görmese de, sadece 5 devletin karşı çıkması yeterli olmadı.

Bu durumda ilerleme kararı, bloğun ticaret politikasından sorumlu olan ve “ek gümrük vergilerinin kabulü için gerekli desteği aldığını” açıklayan Avrupa Komisyonu’na kaldı.

Pekin’in otomobil üreticilerine yaptığı devlet yardımlarının adil olmadığını tespit eden soruşturmanın ardından Haziran ayında bu adımı geçici olarak onaylayan Avrupa Komisyonu, şimdi Ekim sonundan itibaren 5 yıl boyunca yüksek gümrük vergileri uygulamakta serbest.

Çin “korumacı” tarifeleri eleştirdi ve misilleme sözü verdi, ancak AB ülkelerini ticari sürtüşmeleri diyalog yoluyla çözerek “doğru yola dönmeye” çağırdı.

Fransa ve Almanya arasında anlaşmazlık

AB vergileri Fransa ve Almanya’yı karşı karşıya getirirken, Paris bu vergilerin AB otomobil üreticilerinin Çinli rakipleri karşısındaki oyun alanını eşitlemek için gerekli olduğunu savunuyor.

Güçlü otomobil endüstrisiyle tanınan ve BMW, Volkswagen ve Mercedes gibi önemli üreticilerinin Çin’de büyük yatırımları bulunan Almanya ise komisyonu bu kararı almamaya çağırdı.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, “AB Komisyonu, gümrük vergileri lehine yapılan oylamaya rağmen bir ticaret savaşını tetiklememelidir. Müzakere edilmiş bir çözüme ihtiyacımız var.” dedi.

Çin, vergilerin yürürlüğe girmesini diyalog yoluyla durdurmaya çalıştı ancak görüşmeler şu ana kadar AB’yi tatmin edecek bir anlaşma sağlayamadı.

Çin’in AB’nin endişelerini gidermesi halinde vergiler daha sonra kaldırılabilir.

Üreticiler de anlaşamadı

Fransız ve Alman otomobil üreticileri de aynı şekilde vergiler konusunda bölünmüş durumda.

Alman otomobil devi Volkswagen bunların “yanlış bir yaklaşım” olduğunu söylerken, BMW oylamanın “Avrupa otomotiv endüstrisi için ölümcül bir sinyal” olduğunu söyledi.

Her iki üretici de bir ticaret çatışmasını önlemek için daha fazla görüşme çağrısında bulundu.

Bu arada, ABD-Fransa-İtalya otomobil grubu Stellantis, oylamayı “not ettiğini” söyledi ve “serbest ve adil rekabet” taahhüdünü tekrarlayarak, şemsiye grup Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından yapılan benzer temkinli yorumları yineledi.

Ek vergiler, yüzde 7,8’lik bir gümrük vergisiyle karşı karşıya olan Tesla gibi yabancı gruplar tarafından Çin’de üretilen araçlara da çeşitli oranlarda uygulanıyor.

Ülkenin en büyük elektrikli araç satıcılarından biri olan Çinli otomobil devi Geely, Cuma günkü kararın “yapıcı olmadığını ve AB-Çin ekonomik ve ticari ilişkilerini engelleyerek sonuçta Avrupalı şirketlere ve tüketici çıkarlarına zarar verebileceğini” söyledi.

Brüksel, Avrupa Birliği genelinde yaklaşık 14 milyon kişiye istihdam sağlayan ancak Çin’deki gibi büyük devlet sübvansiyonlarından faydalanmayan kritik bir sektörde Avrupalı otomobil üreticilerini korumayı amaçladığını söylüyor.

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz aylarda Çin’in elektrikli otomobil ithalatına yüzde 100’e varan çok daha yüksek gümrük vergileri uyguladı.

Çin ve AB arasındaki ticari gerilimler elektrikli otomobillerle sınırlı değil; Brüksel ayrıca Çin’in güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine yönelik sübvansiyonlarını da soruşturuyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version