Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa, savaştan kaçan 6 Rus askerine vize verdi

Fransa, savaştan kaçan 6 Rus askerine vize verdi


Olga MALTSEVA / AFP

Fransa, Ukrayna’da savaşmamak için ordudan firar eden 6 Rus askerine, siyasi sığınma başvurusunda bulunmaları için geçici vize verdi. Rus asker kaçaklarına yardım eden kuruluşlar Fransa’nın kararının daha fazla askerin kaçmasına yol açacağını umuyor.

Asker kaçaklarına yardım eden bir kuruluşa ve asker kaçaklarının ifadelerine göre, asker kaçakları 2022 ve 2023 yıllarında Rusya’dan Kazakistan’a kaçtıktan sonra son birkaç ay içinde ayrı uçuşlarla Paris’e geldiler.

2023 yazında firar eden Rus sözleşmeli asker Alexander, Guardian’a verdiği röportajda, “Fransa’ya indiğimde ilk kez tam anlamıyla nefes alabildim. Bir sakinlik ve özgürlük hissettim… en kötüsü geride kalmıştı,” dedi.

Hak savunucuları ve askerlerin kaçmasına yardım eden gruplar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana on binlerce Rus askerinin firar ettiğini ya da savaşma emrini reddettiğini söylüyor.

Ancak Batı uzun süredir firar eden Rus askerlerini kabul edip etmeme kararıyla boğuşuyordu. Savaştan kaçan Rus askerlerine kahraman mı, potansiyel güvenlik riski mi yoksa savaş suçlusu mu mu muamelesi yapılacağı konusunda hala soru işaretleri var.

AB ve üye devletler Rus asker kaçaklarına sığınma hakkı verilmesi konusunu kamuoyu önünde tartışmış olsalar da bu konuda bir karara varılamadı ve asker kaçaklarının sığınma hakkı elde etmelerinin zor olduğu görüldü.

6 askerle ilgili dava üzerinde çalışan ve Rus askerlerinin firar etmesine yardımcı olan Go By The Forest adlı grubun sözcüsü Ivan Chuviliaev, “İlk kez bir AB ülkesi, seyahat belgeleri ya da yabancı pasaportları olmayan bir grup asker kaçağını kabul etti” dedi.

Avrupa ‘ya seyahat edemeyen ve ülkelerinde uzun süreli hapis cezasına çarptırılma ihtimaliyle karşı karşıya kalan asker kaçaklarının çoğu, pasaportsuz girebildikleri Ermenistan ve Kazakistan gibi Rusya’ya sınırı olan ülkelere kaçtı ancak başka ülkelere seyahat etme seçenekleri olmadığı için oralarada sıkışıp kaldılar.

Moskova ise firari askerleri bu ülkelerden geri alıp yargılamak için uğraşıyor. Kaçak askerler, takip edilmemek için SIM kart ya da banka hesabı olmadan bu ülkelerde yaşıyor.

Go by the Forest, Fransa’nın asker kaçaklarını kabul etme isteğinin bir emsal teşkil edebileceğine ve diğer batılı ülkelere güçlü bir sinyal göndererek süreci hızlandırabileceğine inanıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version