Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: ‘Netanyahu İsrail’in BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı’

AB, bütçe kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa’ya karşı resmi işlem başlattı

Ludovic MARIN / AFP

Fransız basınında yer alan ve toplantıya katılan bir kişi tarafından doğrulanan haberlere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Salı günü bakanlarıyla yaptığı haftalık toplantıda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu “Birleşmiş Milletler kararlarını göz ardı etmemesi” konusunda uyardı.

Lübnan’daki durum kötüleştikçe Fransa ve İsrail arasındaki gerilim de artıyor. “Sayın Netanyahu ülkesinin bir BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı” diyen Macron, BM Genel Kurulu’nun Kasım 1947 ‘de Filistin’deki İngiliz mandasını sona erdiren ve ülkeyi bir Yahudi ve bir Arap devleti olarak ikiye bölen oylamasına atıfta bulundu.

Macron ve Netanyahu son günlerde, İsrail ile Hizbullah militan grubu arasında Lübnan’ı ve sivil nüfusu içine alma riski taşıyan çatışmanın tırmanması korkusuyla karşılıklı sert açıklamalarda bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde Fransız radyosuna verdiği bir mülakatta İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunmuş, bu da İsrail Başbakanı’nın Fransa Cumhurbaşkanı’na “utanç verici” diyerek öfkeli bir tepki vermesine neden olmuştu.

Macron’un BM kararlarının göz ardı edilmemesi çağrısı, Güney Lübnan’daki duruma ve İsrail’in BM barış gücü askerlerine açtığı ve 40 ülkenin Cumartesi günü yaptığı bir açıklamayla kınadığı saldırıya atıfta bulunuyor. Paris, Güney Lübnan’da iki BM personelinin yaralandığı olayın ardından İsrail ‘in Fransa Büyükelçisini çağırmıştı.

Pazartesi günü Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu bir gazeteciye verdiği demeçte İsrail’in BM kararlarına saygı göstermemesinin bir “sorun” olduğunu söyleyerek Fransa’nın bu uyarılarını yineledi. Fransız televizyonuna konuşan Lecornu, “İsrail’i kuran bir BM kararıydı, ilk kararlardan biriydi” dedi.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version