Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fernas direnişinde anlaşma sağlandı


MANİSA – Soma’da Fernas Madencilik’te sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan işçiler, 53 günlük eylemlerinin ardından işverenle anlaşma sağladı. 

 

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten atılan ve 53 gün süren eylem sonrasında işçiler ile işveren arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

 

Yapılan görüşmede işten atılan işçilerin işe dönmesi, 2025 yılının Ocak ayında maaşlarına zam yapılması ve diğer haklarla ilgili anlaşmaya varıldı. Eylemlerine Ankara’da devam ederken müzakere yolunun açılması üzerine Soma’ya dönen işçiler, şirket yetkileriyle görüşmek üzere maden ocağına geldi. İşçiler, işveren tarafı ile iki görüşme gerçekleştirdi. Madencilerin taleplerinin büyük oranda kabul edildiği görüşmelerin ikincisinde anlaşma sağlandı.

 

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

 

Görüşme sonrası Fernas işçileri ve işveren tarafından ortak yazılı açıklama yapıldı. Tarafların 8 saat süren iki görüşme yaptığı belirtilen açıklamada, “Görüşme sonucunda, taraflar arasındaki temel problemlerin iletişim olduğu ve her iki tarafın da iletişim kanallarını bundan sonra açık tutması gerektiği; asgari ücrette ara dönemde zam yapılmaması sebebiyle Soma Havzası ile işletme arasında oluşan farkın, Fernas’ın ortak olduğu diğer işletmenin hazırlık ve üretim aşamaları baz alınarak Ocak 2025 itibarıyla artış yapılması ve yapılacak artışın, işçilerin kıdem ve mesleki tecrübelerinin yine ortak işletme göz önünde alınarak oluşturulacak organizasyon şeması ile yapılacağı; banka ile görüşülerek ortak işletme ile eş koşullarda maaş protokolü yapılması ve alınacak promosyonların işçilere ödeneği; mutabakata varılan ve işe dönmek isteyen işçilerin herhangi bir hak kaybına uğramadan 21.10.2024 itibarıyla işbaşı yapabileceği, ayrılmak isteyen işçilere ise kıdem, ihbar tazminatları ve varsa yıllık izin alacakları ödenerek ayrılma imkanının sağlanacağı ve karşılıklı açılmış davalardan feragat edileceği konusunda hem işçi hem de işveren mutabakata varmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version