Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emeklilerden hükümete: Geçinemiyoruz haberiniz var mı?


MERSİN – 2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, hükümeti işaret ederek, “Elektrik ve doğal gaz faturaları ateş pahası, hanemize ateş düştü, haberiniz var mı?” dedi. 

 

Mersin’de, 2021 Tüm Emekliler Sendikası (2021 Tüm Emekli Sen) Mersin Şubesi ve Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) geçim sıkıntılarına ve iktidarın ekonomi politikalarına ilişkin açıklama yaptı. Akdeniz ilçesinde bulunan Tüm Emekli Sen Şubesi önünde gerçekleşen eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ve çok sayıda emekli katıldı. “Mutfakta yangın var, geçinemiyoruz”, “Geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz” pankartlarının açıldığı eylemde sık sık, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Karanlığa teslim olmayacağız” ve “Vergide adalet istemiyoruz” sloganları atıldı.

 

‘HABERİNİZ VAR MI?’

 

Açıklamayı yapan 2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emeklilerin günden güne yoksullaştığını ve geçinmekte zorlandıklarını, emekli aylıklarının kira ücretlerine yetmediğini ifade etti. Barınma konusunda zorluk yaşadıklarını dile getiren Kurt, “Herkesi doyurmaya yetecek sistemi kurup size teslim ettik, ama bugün bizler sağlıklı beslenemiyoruz. Geçim koşullarımız her gün daha da zorlaşıyor. Emeklinin cüzdanı hafif, dertleri ağır. Çarşıda, pazarda zamsız gün yok, market vitrinleri seyirlik oldu. Elektrik ve doğal gaz faturaları ateş pahası, hanemize ateş düştü, haberiniz var mı?” ifadelerini kullandı. 

 

‘İKTİDAR AKIL TUTULMASI İÇİNDE’

 

Seçimlerden AKP’nin ders çıkarmadığına belirten Kurt, emeklilerin açlıkla imtihan edildiğini söyleyerek, “İktidar bu yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı greve, direnişe çıkan işçilerin üstüne hukuksuz olarak güvenlik güçlerini gönderiyor. Sendikalaştığı için işten atılan işçileri koruması gerektiği halde grev kırıcılarını ve patronu kolluyor. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Ödenemeyince de yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda kaldılar. Asgari ücreti baskıladılar, ara zam yapmadılar. Memur emeklilerine hakları olan seyyanen zamları iki dönemdir uygulamıyorlar. Kapitalizmin buyruklarından çıkmayan iktidar ve ekonomi yönetimi akıl tutulması içinde, zihinlerinde dolar milyarderlerine ve milyonerlerine servet vergisi getirmek yok. İthalata bağımlılığı azaltmak yok, kamulaştırma yok, planlı üreten ekonomi yok. Biz emekçiler sizin programınızın çıkar yol olmadığını biliyor; sizi aklın, bilimin çağdaşlığın yoluna davet ediyoruz” diye konuştu. 

 

TALEPLER SIRALANDI

 

Aylık bağlama oranının yeniden yüzde 70’e çıkarılmasını, güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmesini, en düşük emekli kök maaşın, en düşük memur maaşına eşitlenmesini isteyen Kurt, diğer taleplerini şöyle sıraladı: “TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Temel gıda malzemeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.”

 

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version