Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekli aylıkları yüzde 30-33 oranında azalacak

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?: Masadaki iki ana senaryo


Serbest Görüş Ekonomi

Dünya yazarı SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmak için en iyi yılın 2024 mü 2025 mi olduğunu açıklayarak, “Emeklilik müracaatını bu tarihlerden sonra yapacakların emekli aylıkları yüzde 30-33 arasında azalacak” dedi.

Milyonlarca çalışan, uzun yıllar boyunca prim ödeyerek emekli olmayı beklerken, emeklilikte alacakları aylık miktarını merak ediyor. 4A (SSK) ve 4B (Bağ-Kur) sigortalıları, e-Devlet üzerinden “4A Emekli Aylığı Hesaplama” ve “4B Emekli Aylığı Hesaplama” seçeneklerini kullanarak, son yatırdıkları primler doğrultusunda tahmini emekli aylıklarını öğrenebiliyor. Ancak, emeklilik başvurusunun belirli tarihlere kadar yapılmaması durumunda aylıklarında önemli kesintilerle karşılaşmalarının mümkün olacağı belirtiliyor. 

Dünya yazarı SGK uzmanı Özgür Erdursun, uzun zamandır gündemde olan konunun detaylarını anlattı. Erdursun yazısında şunları söyledi:

”SSK ve Bağ-Kur’da 31/12/2024 tarihine kadar emeklilik müracaatında bulunanlar, 4/C ve kamuda çalışanlar ise 14/01/2025’e kadar emeklilik müracaatında bulunurlarsa sistemde gördükleri emekli aylıklarını alırlar. Emeklilik müracaatını bu tarihlerden sonra yapacakların emekli aylıkları yüzde 30-33 arasında azalacak.

Emekli aylığı hesaplamasında enflasyon ve buna bağlı olarak Güncelleme Katsayı de­ğişikliklerinden dolayı SSK, Bağ-Kur, Banka, 1.10.2008 sonrasında memur olanlar 2024’de emekli olmayıp emekliliğini 1/1/2025 ve sonra­sına bırakanların emekli aylıklarında 2024 yı­lı enflasyonuna göre ciddi kayıplar yaşanacak. 2024 yılı enflasyonu yüzde 41.5 olursa yaklaşık yüzde 33, yüzde 45 olursa yaklaşık yüzde 30 kayıp yaşanacak.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

Exit mobile version