Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti’den tarımın desteklenmesi için kanun teklifi

DEM Parti’den tarımın desteklenmesi için kanun teklifi


ANKARA – DEM Parti Agirî Milletvekili Necla Demir, çiftçinin desteklenmesi ve üretimin artırılması için Meclis’e kanun teklifi verdi.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî Milletvekili Necla Demir, tarım üretimin desteklenmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde, yaşanan kuraklık ve gıda krizine dikkat çekilerek, tarım krizinin nedeninin  neoliberal politikalar olduğu kaydedildi. 

 

‘YAPISAL SORUNLAR DERİNLEŞTİ’

 

Teklifte, “Buğdayın anavatanı sayılan Mezopotamya’yı da içeren Türkiye’de bitkisel üretimde ve hayvancılıkta ciddi bir düşüş yaşanırken, temel gıdalarda fiyatlar tavan yapmaktadır. Çünkü bitkisel üretim ve hayvancılık bağlamındaki tüm politikalar, iktidar dönemleriyle sınırlı olmasının yanında ekonomik desteklemeler de çiftçilere doğrudan yansımamış ve yapısal sorunları daha da derinleştirmiştir” denildi. 

 

DEM Parti Agirî Milletvekili Necla Demir

 

ÇİFTÇİ SAYISI YARI YARIYA AZALDI

 

Teklifin gerekçesinde ayrıca Türkiye’de buğday üretiminin 40 yıl önce ile aynı düzeyde olduğu ancak son 10 yılda çiftçi sayısının yüzde 50 oranında azaldığına işaret edildi. Teklifte, özelleştirilmeye de dikkat çekildi. Kamuya ait pek çok üretim alanın ya satıldığı ya da işlevsiz bırakıldığına vurgu yapılan teklifte, yasaya rağmen tarıma ayrılan desteğin yarısının dahi verilmediği belirtildi. 

 

DEDAŞ ‘EL KOYUYOR’

 

Teklifin gerekçesinde devamla şu ifadelere yer verildi: “Özellikle ekseriyeti Kürt olan 6 kentte enerji dağıtım hizmeti veren DEDAŞ’ın sıklıkla elektrik kesintileri yapması, DSİ’nin uygulamaları ve söz konusu bazı kentlerde kayyumların varlığı bitkisel üretimi aksatabilmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa, Mardin olmak üzere birçok ilde binlerce çiftçinin en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerinin ardından DEDAŞ ve DSİ’nin yurttaşların desteklemelerine el koyması fırsatçılıktan başka bir şey değildir. 

 

‘DESTEK GÜVENCEYE ALINMALI’

 

Hükümetin çiftçilere her yıl bütçeden belli bir oranda destekleme payı ayırması zorunlu hale getirilerek, çiftçilere yapılması gereken desteklemeleri güvence altına alınmalıdır.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version