Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti’den Meclis’e ‘kadına dönük şiddet’ için araştırma önergesi

DEM Parti’den Meclis’e ‘kadına dönük şiddet’ için araştırma önergesi


ANKARA – DEM Parti Erzirom Milletvekili Meral Danış Beştaş, kadına dönük şiddetin araştırılması amacıyla Meclis’e önerge verdi.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Erzirom Milletvekili Meral Danış Beştaş, kadına dönük şiddetin yarattığı tahribatın belirlenmesi, son 22 yıllık pratiğinin incelenmesi ve şiddetin önlenmesine dair politikaların  geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi. Beştaş, önergesinin gerekçesinde erkek egemenliğinin salt psikolojik, güdüsel, öznel, ideolojik bir olgudan ibaret olmadığını, yapısal bir nitelik taşıdığı gerçeğinin tartışmasız olduğunu belirtti. Beştaş, bu yapısal ve köklü sorunun en temelinden çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

ACİL EYLEM PLANI

 

Beştaş, önergenin gerekçesinde devamla şu ifadelere yer verdi: “Elbette salt Türkiye’de değil, tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en temel ve en keskin çelişkileriyle birlikte hayata geçtiği içinde bulunduğumuz yüzyıl aynı zamanda kadına dönük yapısal şiddet ve baskı unsurlarının da giderek arttığı bir yüzyıl olmuştur. Ancak şiddetin en yakıcı haline karşı pek çok ülkede ‘acil eylem planı’nın yürürlüğe konduğu, yasal düzenleme paketleriyle şiddet olgusunu en aza indirecek gelişmelerin yaşandığı bilinmektedir.

 

KADINLARIN YAŞAMI RİSKİ ALTINDA 

 

Sadece Eylül ayında erkekler 42 kadını öldürmüştür. En az 20 kadının ölümü de şüpheli olarak kayıtlara geçmiştir. Rojin Kabaiş’in ani ve şüpheli bir şekilde kayboluşu, İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil’in sırasıyla aynı kişi tarafından vahşi bir şekilde katli, yine aynı gün Beyoğlu’nda bir kadının 2 kişi tarafından tacize maruz kalmış olması, kadınların ne denli büyük bir yaşamsal risk altında olduklarını açığa çıkarmıştır. Açıkladığım hususlar doğrultusunda; kadına yönelik şiddetin sebepleri, sonuçları, etkileri, yarattığı tahribat ve toplumsal boyutlarının bütünlüklü bir şekilde araştırılması ve kadının can güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımların atılması, kadınlar tarafından dile getirilen ‘Acil eylem planı’nın içeriğinde neler olacağının araştırılması ve şiddetin önlenmesine dair politikalar geliştirilmesi amacıyla meclis araştırması talep zarureti hasıldır.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version