Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CENTCOM eski komutanı McKenzie: Suriye’de Kürtlere destek vermeye devam etmeliyiz

CENTCOM eski komutanı McKenzie: Suriye’de Kürtlere destek vermeye devam etmeliyiz


CENTCOM’un eski komutanı Kenneth McKenzie, ABD’nin Irak’taki askeri varlığının azaltmasını desteklediğini söyledi ve Suriye’de Kürtlere destek vermeye devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kenneth McKenzie, “IŞİD’e karşı mücadele devam etmeli. Irak’la ilişkilerimizi ortak müzakereler temelinde değerlendirmeye devam edeceğiz. Irak’taki asker sayımızın azaltılmasında bir sakınca görmüyorum, hatta bu iyi bir şey olabilir. Aynı zamanda, Suriye’nin doğusunda IŞİD’e karşı mücadelede varlığımızı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu da Fırat Nehri’nin hem kuzeyinde hem güneyinde Kürt ve Arap müttefiklerimizle işbirliği ve çalışmayı gerektirir” dedi.

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM’un eski komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Rudaw’ın sorularını yanıtladı.

McKenzie’ye yöneltilen sorular ile yanıtlardan bir bölümü şöyle:

“İran’a bağlı birçok silahlı grup Irak ve diğer bölgelerde aktif. Bugün bir raporda, İsrail’e insansız hava aracı saldırısı düzenleyerek iki askeri öldürdükleri ve diğer bazı askerlerin yaraladıkları bildirildi. Bu milislerin rolünü nasıl görüyorsunuz? Irak, bu savaşta bir piyon mu yoksa gelecekteki savaşların merkez üssü mü olacak?

İran destekli milis gruplarının Irak ve Suriye’de ABD ve Irak güçlerine tehdit oluşturduğundan eminim. Savaşı daha da şiddetlendirmek için İran, bu grupları daha fazla harekete geçirerek ABD güçlerine saldırmalarını istemeye karar verirse şaşırmam. Bu kesinlikle işe yarayacak.

Irak ile yapılan uluslararası ittifak, 2025’te Irak’ta ve 2026’da Suriye’de ortak askeri görevlerin sona ermesi konusunda bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşmadan memnun musunuz? ABD’nin Irak, Peşmerge ve Suriye Demokratik Güçleri ile IŞİD’e karşı koordinasyonunun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

IŞİD’e karşı mücadele devam etmeli. Irak’la ilişkilerimizi ortak müzakereler temelinde değerlendirmeye devam edeceğiz. Irak’taki asker sayımızın azaltılmasında bir sakınca görmüyorum, hatta bu iyi bir şey olabilir. Aynı zamanda, Suriye’nin doğusunda IŞİD’e karşı mücadelede varlığımızı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu da Fırat Nehri’nin hem kuzeyinde hem güneyinde Kürt ve Arap müttefiklerimizle işbirliği ve çalışmayı gerektirir. Bu uzun vadeli bir süreç. Aynı zamanda Irak hükümetiyle en iyi çözümü bulmak için çalışacağımıza da eminim.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version