Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Boris Johnson’dan referandum çağrısı; İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilmesini istiyor

Boris Johnson’dan referandum çağrısı; İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilmesini istiyor


Birleşik Krallık eski Başbakanı Boris Johnson, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) ayrılmak için referandum çağrısında bulundu.

Boris Johnson, İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi üyeliğinin referanduma götürülmesi çağrısında bulunarak Muhafazakâr Parti liderliği için yarışan adaylar üzerindeki baskıyı arttıracak bir hamle yaptı.

Eski başbakan Daily Telegraph’a verdiği demeçte, Muhafazakarların sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etme çabalarını engellemekle suçladığı AİHS’nin oylanması için “güçlü bir gerekçe” olduğunu söyledi.

Anı kitabının tanıtımını yapan Johnson, yakında bir sonraki parti liderini seçecek olan birçok Muhafazakâr üye arasında popülerliğini koruyor. Önde gelen adaylardan Robert Jenrick, İngiltere’yi AİHS ve AİHM’den çıkarma sözü veren tek aday. Eski göç bakanı Jenrick, Birleşik Krallık’ın AİHS’e taraf olduğu sürece etkili bir göç politikasına sahip olamayacağını savunuyor.

Johnson, AİHS konusunda bir referandumu destekleyip desteklemeyeceği sorusu üzerine gazeteye şunları söyledi “Desteklerim. Bence değişti. Yasal olarak çok daha maceracı bir hale geldi. Ulusal yargının ne yapması gerektiğini ikinci kez tahmin etmeye çalışıyor. Düzgün bir referandum ve düzgün bir tartışma için güçlü bir gerekçe var çünkü insanlara başka türlü sahip olamayacakları korumalar (haklar) sağladığından emin değilim.”

İngiltere’nin konvansiyona üyeliği Muhafazakâr liderlik mücadelesinde en çok tartışılan konulardan biri haline geldi. Bazı Muhafazakarlar, önceki hükümetin Ruanda sınır dışı etme planını uygulamamasından, İngiltere yüksek mahkemesi tarafından engellenmesine rağmen Strazburg’u sorumlu tuttu.

Johnson Telegraph’a verdiği demeçte ayrıca, dışişleri bakanı olduğu dönemde İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından kullanıldıktan sonra özel banyosunda bir dinleme cihazı bulunduğunu söyledi. Zamanlamanın “tesadüf olabileceğini ya da olmayabileceğini” de sözlerine ekledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version