Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BOLİVYA | Savcı, eski devlet başkanı için yakalama kararı çıkaracağını açıkladı; sokaklar karıştı

BOLİVYA | Savcı, eski devlet başkanı için yakalama kararı çıkaracağını açıkladı; sokaklar karıştı


FERNANDO CARTAGENA / AFP

Bolivya eski Devlet Başkanı Eva Morales’in destekçileri, bir savcının Morales’in tutuklanmasına karar vereceğini açıklamasının ardından polisle çatıştı.

Bolivya’yı 2006-2019 yılları arasında yöneten Morales, reşit olmayanlara tecavüz ve insan kaçakçılığı iddiaları nedeniyle soruşturma altında.

64 yaşındaki Morales’e yönelik suçlamalar, gelecek yıl aday olmayı planladığı başkanlık seçimleri öncesinde yeniden gündeme geldi. Morales’in geçen hafta davanın duruşmasına katılmaması üzerine savcı tutuklama emri çıkaracağını açıkladı.

Bunun üzerine Morales’in destekçileri sokaklara dökülerek kararı protesto etti.

Morales’in destekçileri ile mevcut başkan Luis Arce’nin destekçilerinin karşı karşıya geldiği Bolivya’da tansiyon aylardır yüksek.

Her iki isim de iktidardaki Mas partisine mensup ve Ağustos 2025’te yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde partinin adayının kim olacağı konusunda mücadele ediyor.

Morales hakkındaki iddialar yeni değil. Adalet bakanlığı 2020 yılında eski cumhurbaşkanı hakkında tecavüz ve insan kaçakçılığı suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda savcılar, Morales’in 2015 yılında, o sırada reşit olmadığı bildirilen bir kızla yaşadığı iddia edilen ilişkilerin yasal olarak tecavüz suçu kapsamına girdiğini ileri sürmüştü.

Morales’in kızı yurt dışı gezilerine götürdüğünü ve bunun da insan kaçakçılığı anlamına geldiğini söylediler. Morales, suçlamaların, 2019’da istifa etmesinin ardından yerine geçen geçici başkan tarafından kendisine karşı yürütülen bir kan davasının parçası olduğunu savundu. O dönemde sürgünde yaşayan Morales ayrıca isyan ve terörizmle de suçlanmış ve hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

Morales ve Acre arasında çekişmeler

Bolivya yıllarca süren siyasi istikrarsızlığın ardından derin bir kutuplaşmaya sahne olurken, iktidardaki Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisi de Arce’nin destekçileri ile eski akıl hocası Morales arasındaki iç çatışmalarla çalkalanıyor.

Bolivya’nın ilk yerli başkanı olan Morales, anayasayı devre dışı bırakarak 2019’da dördüncü kez seçilmeye çalışana kadar son derece popülerdi.

Morales seçimleri kazandı ancak seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla düzenlenen ölümcül protestoların ortasında istifa etmek zorunda kaldı ve ülkeden kaçtı. Ekim 2020’de Luis Arce’nin seçilmesinin ardından geri döndü.

O zamandan beri iki adam arasında bir güç mücadelesi büyüdü ve Morales hükümeti giderek daha fazla eleştirdi ve onu yolsuzluk yapmakla, uyuşturucu kaçakçılığına göz yummakla ve kendisini siyasi olarak kenara itmekle suçladı.

6 ay önce Anayasa Mahkemesi Morales’i 2025 seçimlerinden diskalifiye etti, ancak Morales yine de adaylık arayışını sürdürüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version