Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birçok kentte TÜİK protestosu: Enflasyonu gizleme


HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına birçok kentte tepki gösteren emekçiler, “Yaşanan enflasyonu gizleme” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları birçok kentte protesto edildi. Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli Sen) üyeleri, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde “Açlık ve sefalete teslim olmayacağız yaşanan enflasyonu gizleme” konulu açıklama yaptı. Emekli sendikalarının destek verdiği açıklamada, “Emeklilerin parasını hırsızla çaldı”, ” Toplu sözleşme sendika hakkımız engellenmez”, “Açlığa ve karanlığa teslim olmayacağız” dövizleri taşındı, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, ” TÜİK elini cebimizden çek” sloganları atıldı.

 

Tüm Emekli Sen Beyoğlu Temsilcisi Ahmet Çoban, TÜİK yönetiminin gerçek enflasyonu açıklaması halinde kısa süre içinde görevden alınacağını belirterek, “Eğer gerçek enflasyon açıklansa, TÜİK yönetimi ikinci ayı göremeyecek. Bu durum herkesçe biliniyor. Hiçbir etik değere aldırış etmeden gönüllü kötülük yapmaktan çekinmiyorlar. Mehmet Şimşek’in açıklamalarını emir telakki eden TÜİK, bu suça ortak olmaktan vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı.

 

‘HALKIN GELİR KAYBI YOSULLUK’

 

TÜİK’in düşük gösterdiği enflasyon rakamları, milyonlarca emekçi, emekli ve yoksulun maaşlarını doğrudan etkilediğini dile getiren Çoban, “Düşük enflasyon rakamları, 16 milyondan fazla emeklinin, 25 milyonu aşkın çalışanın ve milyonlarca kayıt dışı çalışan yoksulun daha az maaş almasına neden oluyor. Enflasyonun düşük gösterilerek iktidar kendine pay çıkarıp, başarı naralarıyla siyasi olarak devamlılığını sağlamaya çalışıyor. Halk kandırılıyor. Enflasyon hesaplamalarında resmen hile yapılıyor” diye konuştu.

 

‘ENAG VERİLERİ TÜİK’İ YALANLIYOR’

 

TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Çoban, ENAG’ın enflasyon değerlendirmeleri ile çarşı, pazar ve market fiyatlarının TÜİK’i yalanladığını vurgulayarak, “Süt içemeyen çocuğun, aç kalan emeklinin, parasızlık nedeniyle üniversiteyi bırakmak zorunda kalan gençlerimizin, kirasını ödeyemeyen emekçilerin, maddi imkansızlıktan dolayı parçalanan ailelerin, özetle milyonların ahı, günahı, hakkı boynunuzdadır” ifadelerinde bulundu.

 

‘MÜCADELE ÇAĞRISI’

 

Bütün emekliler, kamu çalışanları, işçiler, tarım çalışanları ve yoksullar için birleşik bir mücadele hattı örmenin zorunluluk olduğunu ifade eden Çoban, önümüzdeki günlerde başlatılacak birleşik mücadelenin iktidarın yalanlarını boşa çıkaracağını söyledi.

 

KESK AÇIKLAMASI 

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu da konuya ilişkin TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’e bağlı sendikaların destek verdiği eylemde, “TÜİK sayesinde iki yakamız bir araya gelmiyor” pankartı açılırken, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

 

Büro Emekçiler Sendikası (BES) İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, iktidarın neo-liberal politikalarına dikkat çekti. 

 

Halktan alınan vergilerin sermayeye aktarıldığını belirten Yıldırım, “İktidarın sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı bu politikaları toplumun çoğunluğunu oluşturan biz kamu emekçileri, kamu emeklileri, asgari ücretliler için bitmeyen bir kâbus olmaya devam etmektedir” diye belirtti.

 

Sahte enflasyon rakamlar nedeni ile mağdur her kesime mücadele çağrısında bulunana Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bir kez daha, burada ve örgütlü bulunduğumuz bütün illerde başta TÜİK kurum başkanı, başkan yardımcıları ve diğer sorumluları, kanunun kendilerine vermiş olduğu görevleri eksiksiz yerine getirmeye davet ediyoruz. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz.”

 

WAN

 

KESK Wan şubeler Platformu, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Elini cebimizden çek, Aşımıza ortak olma, Tasını soframızdan kaldır” pankartı taşındı. TÜİK Wan Müdürlüğü önünde yapılan eylemde açıklamayı BES Wan Şube Başkanı Veysi Şeker okudu.

 

İktidarın emekçilere düşük ücret vermek için TÜİK’i kullandığını belirten Şeker, “Sorumluları kanunun kendilerine verdiği sorumluluk çerçevesinde davranmaya, iktidarın beklentilerine göre değil, piyasanın gerçekliğine uygun enflasyon verilerini açıklamaya davet ediyoruz. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi. 

 

Açıklama “TÜİK şaşırma sabrımızı taşırma”, “Yandaşa değil emekçiye bütçe ” sloganları ile sona erdi.

 

ADANA

 

BES Adana Şubesi, TÜİK önünde açıklama yaptı. BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarioğuz Güney, TÜİK’in verilerinin gerçek piyasa koşullarını yansıtmadığını kaydetti. Güney, TÜİK verileri nedeniyle emekçilerin hak ettikleri ücretten mahrum kaldığını söyledi. 

 

MERSİN

 

BES Mersin Şubesi, Maliye binası önünde açıklama yaptı. KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri de açıklamaya katıldı. BES Mersin Şubesi Kemal Göçmen, “TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu. 

 

AMED 

 

KESK Amed Şubeler Platformu, Sur ilçesinde bulunan TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü önünde bir araya geldi. KESK bileşenlerinin katıldığı açıklamada, “Ne satış sözleşmesi ne TÜİK’in sahte enflasyonu. İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartı açıldı. BES Amed Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, TÜİK’in uzun yıllardır piyasa gerçekliğinden uzak, iktidarın düşük ücret politikalarıyla uyumlu enflasyon verileri açıkladığını söyledi. Özel, “İlgili yetkililerin 2022’den beri açıklamaktan imtina ettikleri gıda fiyatları verilerini düzenli bir şekilde kamuoyunla paylaşmaya ve piyasada oluşan gerçek veriler üzerinden enflasyon oranlarını açıklamaları gerektiğini kendilerine hatırlatıyoruz. Aksi takdirde, iktidarla birlikte bizleri yoksullaştırmak üzere veri paylaşmamalarını sürekli teşhir edeceğimizi ve kanunun kendilerine yüklemiş olduğu görevleri kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğimizi ve yine görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı haklarında dava açarak, hukuki yollardan da haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version