Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden ve Harris Netanyahu ile telefonda görüştü: İsrail’e ‘kesin’ destek ile birlikte “Lübnan’da sivilleri koruyun”

Biden ve Harris Netanyahu ile telefonda görüştü: İsrail’e ‘kesin’ destek ile birlikte “Lübnan’da sivilleri koruyun”


ABD Başkanı Joe Biden, Gazze ve Lübnan’daki şiddetin artmasının ardından İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’e olan “kesin” desteğini teyit etti.

İki liderin çarşamba günü yaptığı 30 dakika süren telefon görüşmesi, Ağustos ayından bu yana kamuoyuna duyurulan ilk görüşme oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kamala Harris’in de görüşmeye katıldığı belirtildi.

Biden görüşmede İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik balistik füze saldırısını açıkça kınadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, görüşmeleri “doğrudan” ve “üretken” olarak niteledi.

Biden Lübnan konusunda hem Lübnanlı hem de İsrailli sivillerin hattın her iki tarafındaki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı vurguladı.

Biden, İsrail’in vatandaşlarını geçtiğimiz yıl İsrail’e binlerce füze ve roket atan Hizbullah’a karşı koruma hakkını teyit ederken, özellikle Beyrut’un yoğun nüfuslu bölgelerinde sivillere verilen zararın en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.

Gazze konusunda ise liderler Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için diplomasinin acilen yenilenmesi gerektiğini ele aldılar. Başkan ayrıca Gazze’deki insani durumu ve Ürdün’den gelen koridorun bir an evvel yeniden canlandırılması da dâhil olmak üzere kuzeye erişimin yeniden sağlanması gerektiğinde anlaştılar.

 Önümüzdeki günlerde hem doğrudan hem de ulusal güvenlik ekipleri aracılığıyla yakın temas halinde olma konusunda anlaşmaya vardılar.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version