Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belçika devlet medyası RTBF, Hocaefendi’nin vefatını ve Hizmet Hareketi’nin katkılarını haberleştirdi

Belçika devlet medyası RTBF, Hocaefendi’nin vefatını ve Hizmet Hareketi’nin katkılarını haberleştirdi


Belçika’nın Fransızca konuşan bölgesi Valonya’nın devlet radyo ve televizyon kanalı RTBF, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin vefatını ve Hizmet Hareketi’nin Belçika’daki etkisini haberleştirdi.

“Fethullah Gülen’in vefatı: Türk Müslüman vaizin hareketinin Belçika’da nasıl bir etkisi oldu?” başlıklı haberde, Hizmet Hareketi’nin vefattan sonra yas içinde olduğu söylendi.

Haberde, Hizmet Hareketi’nin “Batı’ya ve moderniteye açık bir İslam anlayışını savunan bir yapı” olduğu ve “özellikle Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı verdiği mücadele” ile tanındığı aktarılıyor.

RTBF, Hizmet Hareketi’nin Belçika’daki varlığını şu ifadelerle anlatıyor: “Belçika’da bu hareketin etkisi, daha çok iş insanları ve eğitimli elitler aracılığıyla oldu. Hareket, dinler arası diyaloğu ve birlikte yaşamayı teşvik eden bir felsefeyi benimsedi. Bilim ve modernitenin İslam’la çelişmediğini vurgulayan Gülen, aynı zamanda Müslüman kültürü ile Batı medeniyetini yakınlaştırmaya çalıştı.”

Haberde, Gülen Hareketi’nin radikal islamcı hareketlerle taban tabana zıt olduğu vurgulanırken, hareketin ılımlı ve Batı’ya açık bir İslam imajı çizdiğine dikkat çekiliyor.

Hareket’in eğitim odaklı bir yaklaşımla; Valon bölgesinde “Écoles des Étoiles” ve Flaman bölgesinde “Lucerna Koleji” gibi okullarla topluma katkıda bulunduğu hatırlatılıyor.

Ayrıca okulların işleyişini de aktaran haber, okulların hareketin genel felsefesini yansıtarak “İslam’ı yaymaktan ziyade evrensel değerlere vurgu yapmak” amacıyla eğitim verdiğini belirtiyor.

“Belçika’da Gülen Hareketi’nin girişimleri eğitim, girişimcilik, kültür ve kadın hakları alanlarında da etkili oldu” denilen haberde, hareketin evrensel değerlere dayalı olduğu için “sadece Müslümanlar değil, farklı kesimlerden insanlar da bu faaliyetlere katıldı” ifadeleri yer aldı.

Haberde, 2016’daki darbe girişiminin ardından Hizmet Hareketi’nin sadece Türkiye’de değil Belçika’da da zor zamanlar yaşadığının altı çizilirken, gönüllülerin hala Belçika’da bile kimliklerini açıkça ifade etmekten çekinmek zorunda kaldıkları hatırlatılıyor.

Haberin son cümlesinde ise, “Fethullah Gülen’in ölümünün ardından, hareketin üyeleri, Gülen’in düşüncelerinin etkisini sürdüreceği ve Hizmet felsefesinin yaşatılacağı konusunda kararlı” ifadeleri yer alıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version