Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ataşehir Belediyesi işçilerinden grev uyarısı


İSTANBUL – TİS görüşmelerinin tıkandığı Ataşehir Belediyesi’nde Genel-İş’e bağlı işçiler, grev uyarısı yaparak, taleplerinin kabul edilmesini istedi. 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’na (Genel-İş) üye Ataşehir Belediyesi işçileri, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi, görüşmelerinin tıkanması üzerine grev gitme uyarısı yaptı. İşçiler, uyarı amaçlı greve ilişkin belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda işçinin katıldığı açıklamada, “Birleşen işçiler asla yenilmezler” pankartı asıldı. Açıklamada, sık sık “Direne direne kazanacağız”,  “Ataşehir işçisi yalnız değildir”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Bize ekmek yoksa size huzur yok”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı. Açıklamayı yapan DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 3 No’lu Şube yöneticisi Heybetullah Kızgın, 4 aydan fazla süredir toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüttüklerini, ancak SODEMSEN teklifinin kendi taleplerinden çok uzak olduğunu söyledi. 

 

Vergi ve yüksek enflasyon verileri karşısında kendilerine sunulan teklifin komik olduğunu dile getiren Kızgın, “Türkiye’deki ekonomik durum, belediye işçileri dahil tüm çalışanları derinden etkilemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yıllık enflasyon yüzde 60’ın üzerinde açıklanırken bağımsız araştırma kuruluşları temel gıda ve enerji giderlerindeki enflasyonun yüzde 100’ü aştığını vurguluyor. Ataşehir’de kira bedelleri en düşük 20 bin liralara yükselmiştir. Artık bu durum işçinin emekçinin sırtındaki yükü kaldıramaz hale getirmiştir” ifadelerini kullandı. 

 

‘AÇLIK SINIRIDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLİYORUZ’

 

Ataşehir’i Ataşehir yapan belediye işçileri olduğunu vurgulayan Kızgın, “Bizler, bu ilçeyi yaşanabilir kılan emekçileriz. Ataşehir’in sokaklarında, yollarında, parklarında; kültüründe, eğitiminde, sağlığında emeği olan binlerce çalışanız. Sizlere daha iyi hizmet vermek ve daha güzel sosyal yaşam alanları sunmak için alın terimizi döküyor ve bunun karşılığında sadece geçinebilecek ücretler istiyoruz. Ancak tüm bu emeğimize ve talebimize karşılık bizlere açlık sınırındaki ücretler reva görülüyor. Ekim 2024 itibariyle açlık sınırının 21 bin TL’ye, yoksulluk sınırının ise 71 bin TL’ye dayandığı bir dönemde belediye işçileri 20-25 bin TL maaşla geçinmeye zorlanıyor. Sizlere soruyoruz, bu hangi aklın ürünü, hangi vicdanın kabulüdür” diye konuştu. 

 

20 LİRA ZAM!

 

İşçileri sadece günü kurtardıklarını ve ay sonunu göremediklerinin altını çizen Kızgın, “Her gün televizyonlarda TÜİK’in sahte rakamlarla emekçinin cebindeki parayı küçülttüğünü söyleyenler, TÜİK’in açıkladığı zam oranlarının da çok altında tekliflerle karşımıza çıkıyor. Ataşehir Belediyesi işçisine reva gördükleri günlük brüt ücret önce 1155 TL, sonrasında ise sadece 20 TL zam ile 1175 TL oldu. Bu ciddiyetsiz ve yetersiz teklifleri kabul etmemiz mümkün değildir. Bu nedenle onurlu bir yaşam sürebilmek ve emeğimizin gerçek karşılığını alabilmek için bugün grev kararımızı iş yerimize asıyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘MAKUL TEKLİFLERLE MASAYA GELİN’

 

Grev uyarısında bulunan Kızgın, sözlerini şöyle tamamladı: “Derhal makul tekliflerle masaya gelin. Aksi takdirde 6 Kasım’da tüm Ataşehir işçisi gücüyle, bilinciyle, direnciyle grevde olacak ve bu yolda kazanana kadar mücadele edecek. Buradan, hak mücadelesi için alanlarda olan tüm işçi sınıfını ve toplu iş sözleşmesi sürecinde greve doğru yürüyen tüm belediye işçilerini selamlıyoruz. İstanbul’da Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer belediyelerindeki tüm işçi arkadaşlarımızla bu mücadelede el ele, kol kola, yan yana yürüyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version