Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya İçişleri Bakanı: Sınır dışı etme işlemleri için Türk hükümeti ile görüşmeler sürüyor

Almanya İçişleri Bakanı: Sınır dışı etme işlemleri için Türk hükümeti ile görüşmeler sürüyor


Tobias Schwarz/​AFP/

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iltica başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının Türkiye’ye geri gönderilmesi için Türk hükümeti ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser dün Alman meclisinde milletvekillerinin konuyla ilgili sorularına yanıt verdi. “Türkiye’ye ilk uçuşların organize edilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz” diyen Faeser, “Eminin gelecek haftalarda bu konuda başarıya ulaştığımızı duyurabileceğiz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl çok sayıda Türk vatandaşının ikamet izni almaya hakkı olmamasına rağmen Almanya’ya geldiğini ifade eden Faeser, bu kişilerin çoğunun önce vizesiz olarak Sırbistan’a gittiğini, ardından da Balkan güzergahı üzerinden Almanya’ya geçtiğini belirtti. Bu kişilerin geri gönderilmesi için çalıştıklarına işaret eden Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan, Türk hükümeti ile bir anlaşmaya varılabilmesi için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Eylül ayı sonunda yayımladığı bir haberde, Türkiye’nin ilk etapta 200 kişi olmak üzere haftada 500 Türk vatandaşının geri gönderilmesine onay verdiğini iddia etmişti.

İçişleri Bakanı Faeser de bu haberin yayımlanmasının ardından yaptığı bir açıklamada “Türkiye’ye geri göndermelerin daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve Türkiye’nin Almanya’da ikamet izni bulunmayan vatandaşlarını daha hızlı bir şekilde geri kabul etmesi sonucuna ulaşmış bulunuyoruz” diye konuşmuştu. Ancak Türk hükümeti ise söz konusu haberi yalanlamıştı.

Erdoğan ve Scholz arasında anlaşma sağlandı

Faeser, Alman meclisinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında bir anlaşma sağlandığını, bu aşamada uygulama konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Hükümetin hedefinin de sözü edilen sayıya ulaşmak olduğunu da sözlerine ekleyen Faeser, kaç kişinin sınır dışı edildiğine veya edileceğine dair bilgi vermedi.

Almanya’ya iltica eden gruplar arasında Türkiye vatandaşları, Suriyeliler ve Afganların ardından üçüncü sırada yer alıyor. 2024 yılında Eylül ayı itibariyle 23 bin 133 Türk vatandaşı Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu. Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranında ise önemli düşüş var. 2019’da yüzde 47,4 olan kabul oranı 2024’te yüzde 9,6’ya kadar geriledi.

Almanya’da ikamet izni bulunmayan ve Türkiye’ye gönderilen Türk vatandaşlarının sayısı 2023’te bin 300 olarak kaydedilmişti. Bu yıl Nisan ayı sonu itibarıyla ülkeden sınır dışı edilmesi gereken 14 bin 500 Türk vatandaşı bulunuyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

ÖNCEKİ YAZICem Garipoğlu’nun DNA işlemleri tamamlandı: Kemikler mezarına defnedildiSONRAKİ YAZIHırvat polisi, geri itmeden önce sığınmacıların telefon ve pasaportlarını yakmakla suçlanıyor

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version