Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKPM Julian Assange’ı ‘siyasi tutuklu’ olarak tanıdı

AKPM Julian Assange’ı ‘siyasi tutuklu’ olarak tanıdı


FREDERICK FLORIN / AFP

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi Tutuklular Genel Raportörü İzlanda vekili Thórhildur Sunna Ævarsdóttir tarafından hazırlanan rapora dayanan kararı onaylayan AKPM, Assange’ı “siyasi tutuklu” olarak tanımladı.

AKPM, Assange’ın “özünde haber toplama ve yayınlama faaliyetlerinden dolayı” ABD Casusluk Yasası uyarınca mahkum edilmesiyle birlikte olası bir ömür boyu hapis cezasına maruz kalmasını gerekçe göstererek bunun siyasi tutukluluk tanımına girdiğini vurguladı.

AKPM Julian Assange’ın karşılaştığı “orantısız sert muameleden” derin endişe duyduğunu ifade etti ve bunun dünya genelinde gazetecilerin ve muhbirlerin korunmasını zayıflatan “tehlikeli bir caydırıcı etki” oluşturduğunu söyledi. Meclis, ABD’nin “ulusal güvenliği korumaktan ziyade devlet ajanlarının yanlışlarını gizlemek” algısı uyandırdığının altını çizdi.

ABD’ye Casusluk Yasası’nı değiştirme çağrısı 

Avrupa Konseyi’nin 46 ülkesinden parlamenterleri bir araya getiren Parlamenterler Meclisi, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ne Wikileaks tarafından ifşa edildiği iddia edilen savaş suçları ve insan hakları ihlallerini soruşturması çağrısında bulundu.

Kabul edilen karar, ABD’nin ortaya dökülen insan hakları ihlallerinin üstüne gitmemesinin ve aksine Julian Assange ve Chelsea Manning’e yönelik sert bir muamele yapmasının, ABD hükümetinin amacının “ulusal güvenliği korumaktan ziyade devlet ajanlarının yanlışlarını gizlemek” olduğu algısı oluşturduğunu vurguladı.

AKPM, Avrupa Konseyi gözlemci ülkesi olan ABD’ye, 1917 tarihli Casusluk Yasasını, ciddi suçlar konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla gizli bilgileri ifşa eden yayıncılara, gazetecilere ve ihbarcılara uygulanmaması için “acilen reforma tabi tutması” çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık’a da uyarı yapıldı

Parlamenterler, Birleşik Krallık makamlarının Assange’ın ifade özgürlüğünü ve özgürlük hakkını etkili bir şekilde koruyamadığını ve “kendisine yöneltilen en ağır suçlamaların siyasi niteliğine rağmen yüksek güvenlikli bir hapishanede uzun süre tutuklu kalmasına neden olduğunu” belirtti. Parlamenterler, Assange’ın tutukluluk süresinin suçluların iadesi için kabul edilebilir makul süreyi çok aştığını vurguladı.

Meclis, Assange’ın davasını, dört ay önce Birleşik Krallık’taki tutukluluğundan serbest bırakılmasından bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklama olan, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi’nin dünkü oturumunda verdiği ifadenin ardından görüşüyordu. Bay Assange, eşi Stella ile birlikte, duruşmadan sonra Strazburg’da kalarak bugünkü genel kurul tartışmalarını izledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version