Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yayınladı; Türkiye’de derin yoksulluk kitapçığa dönüştü

Personelin iş akdi kuruluş tarafından feshedildi


Serbest Görüş Ekonomi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 faaliyetlerini tanıtmak üzere bir bilgilendirme kitapçığı yayınladı. Kitapçık, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleştiğini ve ailelerin giderek artan yoksulluğunu belgeledi. Bakanlığın, sosyal yardım verilerini kamuoyuna sunarak yoksullukla mücadeledeki çabalarını öne çıkarması dikkat çekti.

Kitapçıkta, sosyal yardımların ayrıntılarına geniş yer verildi, özellikle aile, toplum hizmetleri ve çocuk, kadın, engellilere yönelik programlar ayrıntılı olarak anlatıldı. BirGün’ün aktardığına göre, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş‘ın sunumu ile başlayan kitapçık, aynı zamanda çocukların ve ailelerin karşılaştığı zorlukları da gözler önüne serdi.

Çocukların zorlu yaşam koşulları

2023 sonu itibarıyla, ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocukların sayısı 164 bin 995’e ulaştı. Kitapçık, bu çocukların yoksulluk içinde ve ailelerinden alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yatılı bakım hizmetleri ve yetersiz altyapı

Aile yanında bakımı mümkün olmayan çocuklar için ev tipi yatılı sosyal hizmet birimlerinde kalanların sayısı 14 bin 435 olarak belirlendi. Ancak, bu birimlerin kapasitesi ve yaygınlığı konusunda yeterli gelişme sağlanamadı.

Şiddet önleme merkezleri yetersiz kaldı

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) sayısının 2018’den 2023’e kadar sadece bir adet artarak 82’ye çıkması, kadına yönelik şiddetle mücadeledeki yetersiz ilerlemeyi gösterdi. Kadın konukevlerinin sayısında da sadece iki birimlik artış olması dikkat çekti.

Yoksulluk istatistikleriyle Türkiye’nin durumu

Aşırı yoksulluk sınırının altında kalan hanelerin sayısı 3 milyon 876 bin 933’e ulaşırken, şartlı sağlık ve eğitim yardımlarının da milyonlarca öğrenciye ulaştığı belirtildi. Yoksullukla mücadelede kullanılan diğer destekler arasında yakacak, doğalgaz tüketim desteği ve elektrik tüketim desteği de yer aldı.


 

Exit mobile version