Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’den Türkiye aleyhine bir karar daha: 223 kişiye 5 biner Euro tazminat ödeyecek

AİHM: Çocukları okula giden mahpusların görüş ve telefon haklarının hafta sonuna alınmaması hak ihlalidir


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) Türkiye aleyhine bir karar daha çıktı. AİHM, Türkiye’ye karşı 230 davada yine ihlal kararı vererek toplamda 1 milyon 37 bin Euro (38 milyon 500 bin Türk lirası) tazminat ödenmesine hükmetti.

15 Temmuz kaos ve kumpas gecesinin ardından Türkiye’de başlayan soykırım soruşturmalarında ByLock, sendika üyeliği, Bank Asya’ya para yatırma gibi kanunsuz suçlamalarla tutuklanarak cezaevine gönderilen kişilerin başvurularını değerlendiren AİHM yine Türkiye’yi tazminata mahkum etti. de

Avukat Kadir Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda AİHM’in aralarına 7 müvekkilinin de bulunduğu 223 başvurucunun makul şüphe olmaksızın tutuklandığını belirterek hak ihlali kararını verdiğini, her bir başvurucuya 5 biner Euro tazminat ödenmesine hükmettiğini açıkladı.

Avukat Öztürk,  X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

‘‘AİHM, Türkiye’ye karşı 230 davada yine ihlal kararı vererek toplamda 1 milyon 37 bin avro (38 milyon 500 bin Türk lirası) tazminat ödenmesine hükmetti.

AİHM, Darbe girişimi sonrası ByLock kullandığı vb. iddialarla tutuklanan ve aralarında YEDİ müvekkilimin de bulunduğu toplam 223 başvurucunun makul şüphe olmaksızın tutuklandığını belirterek manevi tazminat ile gider ve masraflar bağlamında 5.000 € tazminat ödenmesine hükmetti.

İkinci olarak, olayların meydana geldiği zamanda hakim ya da savcı olan başvurucuların, talepleri olmaksızın farklı yargı çevrelerine ya da aynı yargı çevresi olmak üzere uzak şehirlere nakledilmeleri bir kısmının da kıdemlerinin düşürülmesine ilişkin davada AİHM, bu işlemlere ilişkin HSK kararına bir itiraz yolu bulunmadığını ve yargı mensuplarının başka bir yere nakledilme biçimlerinin yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ile bağdaşmadığını belirterek ilgili başvurucular için 2.500 ile 2.000 avro arasında tazminat ödenmesine hükmetti.’’

AİHM, Türkiye’ye karşı 230 davada yine ihlal kararı vererek toplamda 1 milyon 37 bin avro (38 milyon 500 bin Türk lirası) tazminat ödenmesine hükmetti.

1️⃣ AİHM, Darbe girişimi sonrası ByLock kullandığı vb. iddialarla tutuklanan ve aralarında YEDİ müvekkilimin de bulunduğu toplam…

— Kadir Öztürk (@LegalCounsel_TR) October 22, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version