Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Acemoğlu: “Ödülün, demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlu bir mücadele gerektirdiğine ışık tutmasını temenni ediyorum”


Meslektaşları Simon Johnson ve James Robinson’la birlikte 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, X platformunda paylaştığı teşekkür mesajında “Bu ödülün vurgusunun dünyada kurumları ve demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlu bir mücadele gerektirdiğine ışık tutacak olmasını temenni ettiğini” söyledi.

Ödüle layık görülmekten son derece mutlu ve gururlu olduğunu belirten Acemoğlu, gerek kişisel olarak gerekse mesajlarla kendisini tebrik eden herkese minnettar olduğunu dile getirdi.

Acemoğlu, ödülün, ekonomik büyümenin anlaşılmasında kurumların rolünün önemini ve demokrasi ile siyasi değişim meselelerini vurgulamasıyla, sadece Johnson, Robinson ve kendisinin değil “bu konuda emek sarf eden birçok harika genç ekonomist ve sosyal bilim insanının da çalışmalarını takdir etmiş olmasından dolayı da” çok mutlu olduğunu söyledi.

“Demokrasi olgusunun saldırı altında olduğu zamanlardan geçiyoruz”

“Demokrasi olgusunun saldırı altında olduğu zamanlardan geçiyoruz” diyen akademisyen, dünyanın yapay zeka, ekonomik eşitsizlikler, çalışma hayatının geleceği, yaşlanan dünya ve iklim değişimi gibi, hepsi birbirinden önemli birçok soru ve sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Acemoğlu, “bunlarla baş edebilmek için gerekli olan toplumsal mutabakatı sağlamanın yolu her zamankinden daha güçlü kurumlara sahip olmaktan geçiyor” dedi.

Mesajının sonunda, “Ödülün vurgusunun dünyada kurumları ve demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlu bir mücadele gerektirdiğine ışık tutmasını” temenni eden MIT profesörü, tebrik eden ve iyi dileklerini gönderen herkese minnettar olduğunu söyledi.

Galatasaray Lisesi’nden 1986’da mezun olan İstanbul doğumlu 57 yaşındaki Daron Acemoğlu, York Üniversitesi’nde (İngiltere) lisans ve London School of Economics (LSE) Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora öğrenimi gördü.

Profesörlük ünvanını 37 yaşında alan Acemoğlu, 1993’ten beri ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ders veriyor. MIT, 2019’da Acemoğlu’na üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanı vermişti.

Kendisi gibi MIT’de öğretim üyesi olan bilgisayar bilimleri profesörü Asuman Özdağlar ile evli ve iki oğlu bulunan Acemoğlu’nun 2012’de yazdığı “Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri” adlı kitabı New York Times’ın çok satan kitaplar listesine de girmişti.

Acemoğlu, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle sosyal bilimler dalında 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü. Acemoğlu ödülü, 24 Aralık 2013’te dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden almıştı.

Exit mobile version