Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, Gazze’ye giden insani yardımların artması için İsrail’e bir ay süre verdi

GAZZE | 50 bin hamile kadının temel ihtiyaçları bile karşılanamıyor


Biden yönetimi İsrail’e Filistinlilerin gıda, ilaç ve diğer ihtiyaç maddelerine erişimini iyileştirmesi için 30 günlük bir süre tanıdı. ABD, gerekli yardımların geçişine izin verilmemesi halinde İsrail’e askeri yardımı durdurabileceği uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana İsrail’in saldırılarında 42 binden fazla kişi dünyanın gözleri önünde hayatını kaybederken, Biden yönetimi ABD Başkanlık seçimi arefesinde somut bir adım atmaya karar verdi.

Biden yönetimi bu hafta Gazze Şeridi’ndeki sivillerin kötü koşullarını iyileştirmesi için İsrail üzerindeki baskıyı arttırırken, üst düzey yetkililer bir ay içinde insani yardım akışının arttırılmaması halinde askeri yardımın askıya alınması da dahil olmak üzere cezalandırıcı önlemlere başvuracakları uyarısında bulundu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 13 Ekim’de İsrailli üst düzey yetkililere gönderdikleri mektupta, Gazze’deki koşulların son dönemde kötüleşmesinden İsrail hükümetinin eylemlerini ve Gazze’deki kanunsuzluğu sorumlu tutarak, sivillerin gıda ve diğer ihtiyaç maddelerine erişiminin sağlanması için acil adımlar atılmasını talep etti.

ABD yetkilileri bir ay içerisinde değişiklik olmaması halinde, yönetimin yasalarda belirtilen adımları atmak zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Austin ve Blinken tarafından İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e hitaben yazılan mektupta silah transferlerinin askıya alınabileceğine dair açık bir ifade yer almasa da, İsrail’in çaresiz Gazzelilerin gıda, ilaç ve diğer ihtiyaç maddelerine erişimini sağlamaması halinde ABD’nin bu sevkiyatları kısıtlayabileceği ya da durdurabileceği yönünde üstü kapalı bir uyarı niteliği taşıyor.

Pentagon basın sekreter yardımcısı Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada “Gazze’deki insani durumun ele alınması için somut tedbirler alındığını görmek istiyoruz, ki bunun bir sorun olmaya devam ettiğini biliyoruz. Savaş alanındaki sivilleri dikkate aldıklarını görmek istiyoruz ve başından beri bunu söylüyoruz.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri İsrail’in açık ara en büyük dış destekçisi ve ülkeye yılda 3,8 milyar dolar askeri yardım sağlıyor.

Savaşın başlamasından bu yana Biden, İsrail’e giden ABD silahlarının sadece bir sevkiyatını durdurdu. Mayıs ayında Başkan, Filistinli sivillere yardım akışının yetersiz kalmasında İsrail’in önemli katkısı olduğunu ortaya koyan bir yönetim incelemesine rağmen silah akışını sürdürmeye karar verdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version