Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “Lübnan’da çatışma değil diplomatik çözüm istiyoruz”

Blinken ateşkesten umutlu; ‘yüzde 90’ı bitti’


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan’da diplomatik bir çözüm bulunması ve daha geniş çaplı bir çatışmanın önlenmesi umudunu dile getirirken, Lübnan hükümetinin Hizbullah’a karşı kendini savunma çabalarını destekledi.

Blinken, Lübnan’a saldırılar düzenleyen İsrail’in Hizbullah’a karşı “kendini savunma hakkı olduğunu” tekrarladı ancak insani durumla ilgili endişelerini dile getirdi.

Blinken Laos’ta düzenlenen Doğu Asya Zirvesi’nin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Bölgede daha geniş çaplı çatışmaları önlemek için yoğun bir şekilde angaje olmaya devam ediyoruz” dedi.

ABD’li Bakan, “İnsanların evlerine, güvenlik ve emniyetlerine, çocukların okullarına geri dönebilecekleri bir ortamın yaratılmasına yardımcı olmak hepimizin güçlü bir çıkarı” dedi.

ABD’nin, Lübnan devletinin kendini inşa etmesini desteklemek için çalışacağını söyledi: “Lübnan halkının, devletin kendini ortaya koyması ve ülke ve geleceği için sorumluluk alması konusunda güçlü bir çıkarı olduğu açıktır” dedi.

Ayrıca ABD’nin Gazze’deki insani durumla ilgili endişelerini doğrudan İsrail’e ilettiğini söyledi. Blinken, “Onlara ulaşan yardımın yetersizliği konusunda gerçek endişelerim var” dedi. ABD’nin konuyla ilgili olarak ‘İsrail ile çok doğrudan temas halinde olduğunu’ sözlerine ekledi.

Blinken, bir yıldır benzer açıklamalar yaparken Gazze’de katliam devam ediyor. 30 bini çocuk ve kadın olmak üzere 42 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti. Okullara ve hastanelere saldırıya devam eden İsrail ordusu, Gazze’nin büyük bir bölümünü yıktı.

İsrail saldırılarına Lübnan’da devam ediyor. Dün Beyrut’un şehir merkezine yapılan hava saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti.

İsrail’in ayrıca Güney Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne saldırması da büyük tepki çekti. Saldırıda 2 asker yaralandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version