Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelenskiy, önümüzdeki hafta ABD’ye bir zafer planı sunacak

Zelenski: Bir hafta içinde 7 Rus savaş uçağı düşürüldü


Volodimir Zelenskiy, Joe Biden’dan Ukrayna’nın ABD tarafından tedarik edilen silahlarla Rusya içinde uzun menzilli saldırılar gerçekleştirmesine izin vermesini istedi. Ukrayna Devlet Başkanı, Biden’a görevden ayrılmadan önce “Ukrayna’yı güçlendirerek” “tarihte bir yer” kazanması çağrısında bulundu.

Zelenskiy, gelecek haftaki Washington ziyaretinde savaşı sona erdirmek için bir “zafer planı” sunacağını söyledi. Zelenskiy, Joe Biden ve Kamala Harris’in yanı sıra Donald Trump ile de görüşsece ve Birleşmiş Milletler’de bir konuşma yapacak.

Zelenskiy’nin “adil barış” vizyonu kamuoyuna açıklanmadı. Ancak Zelenskiy, Kiev’de Observer’a verdiği basın brifinginde, bu planın Rusya içinde batı füzeleriyle derin saldırılar gerçekleştirmeyi içerdiğini söyledi. Londra ve Washington şu ana kadar bu fikri reddetti.

İngiltere’nin yeni hükümeti, İngiliz yapımı füzelerin kullanılması konusunda Kiev’in isteklerine yaklaşsa da ABD Başkanı Biden tüm ısrarlara rağmen yeşil ışık yakmadı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, geçen hafta Washington’da Biden ile yaptığı özel görüşmelerde konuyu çözüme kavuşturamadı.

Zelenskiy, “Ne ABD ne de İngiltere bu silahları Rusya topraklarında, herhangi bir hedefe karşı ve herhangi bir mesafede kullanmamıza izin vermedi” dedi.

Bir araya geldiklerinde Biden’ı nasıl ikna edebileceği sorulan Zelenskiy, giden başkanın geçmişte “zorlu tartışmalardan” sonra “fikirlerini değiştirdiğini” belirtti.

Zelenskiy sözlerine şöyle devam etti: “Biden ABD Başkanı olduğu sürece Ukrayna’yı güçlendirebilir ve Ukrayna’nın daha güçlü olması ve bağımsızlığını koruması için önemli kararlar alabilir. Sonuçta bunun tarihi bir görev olduğunu düşünüyorum.”

Zelenskiy, Harris ile görüşmesinin yanı sıra Perşembe ya da Cuma günü “büyük olasılıkla” Donald Trump ile de bir görüşme yapacağını söyledi.

Trump’ın yarış arkadaşı JD Vance, gelecekteki bir Cumhuriyetçi yönetimin, Rusya’nın şu anda işgal ettiği topraklarda kalmasını sağlayacak bir anlaşma öngördüğünü söyledi. Ukrayna’nın NATO’ya katılması yasaklanacak ve savaş bir sınır çizgisi boyunca dondurulacak.

Geçtiğimiz hafta Vladimir Putin, ABD silahlarıyla Rusya’ya yönelik füze saldırılarının NATO’nun savaşa katılmasıyla eşdeğer olacağını söyledi. Bunun ağır sonuçları olacağı tehdidinde bulundu. Ukraynalı yetkililer Putin’in yorumlarını “anlamsız blöflerinden sonuncusu” olarak değerlendirdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version