Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeneroğlu’ndan ‘Yalçınkaya’ tepkisi: ”Ülkede yargı bağımsızlığı olduğu iddiasını kimse ciddiye almıyor”

Yeneroğlu’ndan ‘Yalçınkaya’ tepkisi: ”Ülkede yargı bağımsızlığı olduğu iddiasını kimse ciddiye almıyor”


Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AİHM’nin Yüksel Yalçınkaya kararı uygulamamasına tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, ‘‘Yalçınkaya kararı ülkemizin hukuka ve normale dönmesi için önemli fırsatlardan birisiydi. Ancak bu fırsat da tepildi.’’ dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu 26 Eylül’de AİHM’in verdiği hak ihlali kararı sonra bugün Kayseri’de yeniden görülen Yalçınkaya davasını değerlendirdi.

KHK ile meslekten atılan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkındaki yeniden yargılama yapan Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AİHM’in ortaya koyduğu açık hukuk ihlallerini yok saydığını belirten Yeneroğlu, AİHM’in verdiği kararlarını sistematik şekilde yok sayılması sonucu Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu iddiasını kimsenin ciddiye almadığına dikkat çekti.

Yeneroğlu paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

‘‘AİHM’in Yalçınkaya kararı ülkemizin hukuka ve normale dönmesi için önemli fırsatlardan birisiydi. Ancak bu fırsat da tepildi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM’in Yalçınkaya kararında ortaya koyduğu açık hukuk ihlallerini yok saydı. Böylece iktidarın bildik yaklaşımı doğrultusunda Anayasa’nın gereğini de gözardı etmiş oldu.

Bu karar, Yalçınkaya’nın mağduriyetinin giderilmesi yükümlülüğünün de ötesinde, bu anlayışla Türkiye’nin yeniden hukuk devleti yoluna girmeyeceğinin de önemli bir göstergesi maalesef.

Anayasa’nın 90/son maddesi kapsamında bağlayıcı nitelikte olan AİHM kararları, uzun zamandır sistematik şekilde yok sayılıyor. Bu sebeple de ülkede yargı bağımsızlığı olduğu ya da Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu iddiasını kimse ciddiye almıyor.

Her geçen gün daha fazla yozlaşan, çökmeye yüz tutmuş bir sistemsizlik içerisinde koca bir toplum hayata tutunmaya çalışıyor. İktidar ise toplumun acı gerçeklerini bir kenara bırakmış, propaganda ile günü kurtarmanın derdinde.

Ancak herkes bilmeli ki hukuk devletinin gerekliliklerine dönülmediği sürece daha fazla yoksullaşacağız, toplumsal sorunlarımız da çok daha fazla artacaktır.’’

AİHM’in Yalçınkaya Kararı ülkemizin hukuka ve normale dönmesi için önemli fırsatlardan birisiydi. Ancak bu fırsat da tepildi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM’in Yalçınkaya kararında ortaya koyduğu açık hukuk ihlallerini yok saydı. Böylece iktidarın bildik yaklaşımı…

— Mustafa Yeneroğlu (@myeneroglu) September 12, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version