Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yaşam Boyu Başarı ve Orhan Kemal Ödülleri verildi

Altın Koza Film Festivali başladı: Yaşam Boyu Başarı ve Orhan Kemal Ödülleri verildi


ADANA – Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 31’inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başladı. Adana Merkez Park Amfi Tiyatro’da düzenlenen açılış töreninin sunuculuğunu Volkan Severcan yaptı.

‘KADIN, ÇOCUK, HAYVAN KATLİAMLARI SON BULSUN’

Törenin açılış konuşmasını Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar yaptı. Festivalin bu yıl ‘Şiddete Dur’ temasıyla düzenlendiğini hatırlatan Samancılar, “Bizim de damarımız bu. Temelimiz vicdanımız. Yaşamın her alanında, Gazze’deki katliama da ‘dur’ diyoruz. Dünyanın her yanında sömürülen insanların yanındayız. Katledilen sokak köpeklerinin de çocukların da kadınların da yanındayız” dedi.

‘ÇOCUKLARA KIYMAYIN EFENDİLER’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bu yıl festival afişinde rengârenk balonlar olduğuna dikkat çekerek, “Bir sinema klasiği olan Albert Lamorisse’in ‘Kırmızı Balon’ filmine Adana’dan bir gönderme yaptık. Hatırlayın, dünyanın acımasızlığı karşısında bir çocuk kırmızı bir balonun dostluğuna sarılır. Çocukların yüreği geniştir. Çocuklara kıymayın efendiler” diye konuştu.

KARALAR, NARİN’İ ANDI

Diyarbakır’da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran’ı anan Karalar, “Acımasız bir vahşet onu balonla oynayacak yaşta hayattan kopardı. Sinema, tarih boyunca Narin ve arkadaşlarının başına gelenleri tüm çıplaklığıyla aktardı, aktarmaya devam edecek. Dünya kardeşliğine, barışa hizmet etmeye devam edecek. Her türlü sanat birleştirici güçtür. Bu yüzden sinemaya emek veriyoruz” dedi.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ JERZY SKOLİMOWSKİ’YE

Konuşmaların ardından Orhan Kemal Emek Ödülleri ve Yaşam Boyu Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Yaşam Boyu Başarı Ödülünü usta yönetmen Jerzy Skolimowski’ye verdi. Skolimowski, “Burada olmak bir onur. Ama küçük bir problem var. Yaşam boyu ödülde küçük bir espri var. Güle güle demek anlamına da geliyor. Bundan sonra buraya dönüp ekstra uzun yaşam ödülünü almak istiyorum” diye konuştu.

ORHAN KEMAL ÖDÜLLERİ ÖKTEM, KİPER VE HİÇDURMAZ’A

Orhan Kemal’in anısına sinemaya katkısı bulunan sinema emekçilerine verilen Orhan Kemal Emek Ödülleri de sahiplerine takdim edildi. Ödüller bu yıl Muzaffer Hiçdurmaz, Güler Ökten ve Mazlum Kiper’e verildi. Oyuncu Güler Ökten’e ödülünü oyuncu Halil Ergün verdi.

Ökten, konuşmasında “Çocukken dahil olduğum bu büyülü dünyadaki yolculuğumda, Yaşar Kemal’in memleketinde, ünlü yazarımız Orhan Kemal’in adını taşıyan ve iki sevdiğim arkadaşımdan aldığım ödül beni çok mutlu etti. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Tiyatro Yönetmeni ve Seslendirme Sanatçısı Mazlum Kiper’e ödülünü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü verdi. Sinema emekçisi ve yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’ın ödülünü ise yönetmen Şerif Gören verdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version