Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Strazburg’a geliyor

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Strazburg’a geliyor


WILLIAM WEST / AFP

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, hapishaneden serbest kalmasının ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkmaya hazırlanıyor. Assange, Ekim ayı başında Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) gelerek komite önünde ifade verecek.

WikiLeaks, Assange’ın Avustralya’dan Fransa’nın Strazburg şehrine giderek davasını araştıran hukuk komitesine bizzat “ifade vereceğini” söyledi.

Assange, ABD hükümetine ait yüz binlerce gizli belgeyi yayınladığı için hapis yattığı İngiliz hapishanesinden Haziran ayında serbest bırakılmıştı.

Assange bir kesim için, ifade özgürlüğünün ve araştırmacı gazeteciliğin önde gelen isimlerinden olarak kahramanlaşırken, bir kesim için ise sayısız gizli belgeyi sansürsüz yayınlayarak hayatları riske atan ve ABD’nin güvenliğini sarsan bir suçlu.

Assange serbest bırakıldığından bu yana, Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde ve daha sonra Belmarsh Hapishanesinde geçirdiği 14 yıl hakkında kamuoyu önünde konuşmadı.

Ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve yaymak için komplo kurma suçunu kabul ettikten sonra serbest bırakıldı ve Avustralya’ya döndü. O zamandan beri gözden uzak bir hayat yaşıyor.

Wikileaks Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Julian Assange hapisten çıktıktan sonra hala iyileşme sürecinde,” dedi. Strazburg’a gidişinin, “davetin istisnai niteliği nedeniyle” olduğu belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 2 Ekim’de Assange’ın davasıyla ilgili bir raporu ve karar tasarısını görüşmesi planlanıyor.

WikiLeaks’ten yapılan açıklamada “Julian Assange 1 Ekim’de Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi önünde ifade vermek üzere Strazburg’a gelecek” denildi.

1 Ekim Salı günü saat 8.30’da komitenin önüne çıkacak olan Julian Assange’ın ifadesi YouTube’dan canlı olarak yayınlanacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version