Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wan’da sel: DSİ’nin bentleri standartlara uygun değil


WAN – Sel meydana gelen bölgeyi ziyaret eden Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, DSİ’nin bentlerinin standartlara uygun yapılmadığını belirterek, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istedi. 

 

Wan’da etkili olan sağanak yağış sonrası Rêya Armûşê (İpekyolu), Serav (Saray) ve Elbak (Başkale) ilçelerinde sel ve taşkınlar meydana geldi. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) temizliğini yapmadığı kanalların taşması sonucu yaşanan sel ve taşkınlar, maddi zarara neden oldu. Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın da aralarında olduğu heyet, Serav’da Karahisar ile Elbak’ta Gûlik mahallerini ziyaret etti.

 

‘AFET BÖLGESİ’ ÇAĞRISI

 

Bir hafta içerisinde 3 kez sel ve su taşkınlarına maruz kalan Qerehîsar ziyaret eden heyet, sel ve su taşkınlarından etkilenen mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti. Burada konuşan Zeydan, “Hep söylüyoruz biz afetlerin önüne geçemeyiz. Fakat alacağımız tedbirlerle bunların etkilerini en aza indirebiliriz. Bizim görevimiz de budur. Ancak özellikle Qerehîsar köyünde bu yıl üçüncü sel felaketi ve bizim de buraya üçüncü gelişimiz. Elbette köyün durumu, konumu aslında biraz yerleşmeye müsait olmayan bir noktadadır. Taşkın risklerinin sınırları içerisinde olan yapılaşmalar da var. Hükümet, devlet tarafından bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi, yeni bir yerleşim yerinin köylülere, vatandaşlara oluşturulması gerekiyor. Bunun da hızlı bir şekilde gerçekleşmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili raporlarımızı, tutanaklarımızı hızlı bir şekilde ilgili kurumlara göndereceğiz. Maalesef burada devlet su işlerinin sorumluluğunda olan derelerde ıslahın olması gerektiği kadar yapılmadığını da görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘STANDARTLARA UYGUN DEĞİL’

 

DSİ’ye çağrıda bulunan Zeydan, “Buradaki tahkimat duvarlarının yetersiz ve güçsüz olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Özellikle diğer vadilerden, köyün içerisine akan taşkınlarda da sel sularını önleme bentlerinin de standartlara uygun yapılmadığını ve bu bentlerin önlerinin, arkalarının DSİ tarafından temizlenmediğini gördük. Dolayısıyla eğer temizlenme işlemleri standartlara uygun yapılsaydı sel kırıcı, taşkın kırıcı bentlerin arkasındaki molozlar alınsaydı, vatandaşlarımız da bu kadar zarar görmezdi. Buradaki insanların can güvenliği yok. Dolayısıyla ileriki süreçlerde can kayıplarının önüne geçme adına bir an önce buranın afet bölgesi ilan edilmesi bu süreç ilerlerken de gerekli tedbirlerin alması adına devlet su işlerini bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bizler burada halkımızın yanındayız. Halkımızın maddi manevi sıkıntılarını, zararlarını giderme adına Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız” diye konuştu. 

 

‘CİDDİ MAĞDURİYET SÖZ KONUSU’

 

DEM Parti Wan İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi de afette etkilenen tüm yurttaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, “Burada çok ciddi anlamda bir mağduriyet söz konusu. Biz Büyükşehir Belediyemizle, Saray Belediyemizle birlikte buradaki halkımızın yaralarını sarmak için elimizden gelen bütün çabayı gösterme gayreti içerisindeyiz. Doğa olayları her zaman olabilecek bir şeydir. Bu doğa olaylarının felakete dönüşmemesinin de gayreti içerisinde olunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

 

Afetten etkilenen yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar da konunun her alanda takipçisi, olacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Köyün maalesef yerleşim yeri çok da elverişli değildir. Üç bir yandan derelerle çevrilidir. Bu sene geçici olarak yapacağımız bütün işlemlerin tekrar önümüzdeki yıllarda yağmurun, selin alıp götüreceği ortadadır. Bir an evvel burayı afet bölgesi ilan edip bu köyün burada başka bir yere sağlıklı bir yere taşımamız gerekiyor. Yetkileri bu anlamda görev almaya yetkilerini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

 

Heyet, bölgedeki incelemelerini sürdürüyor. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version