Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wan’da binler ‘savaş, işgal ve tecride’ karşı alanda


WAN – Wan’da düzenlenen 1 Eylül mitingine katılan binler, “savaş, işgal ve tecrit” politikalarına tepki gösterdi. 

Emek ve demokrasi örgütleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla alanlarda. Wan’da 1 Eylül dolayısıyla “Savaşa ve işgale karşı barışı, tecride karşı özgürlüğü haykıralım” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı’nda miting düzenleniy or. DEM Parti Wan İl Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, insan zinciri oluşturarak miting alanına yürüdü. Yürüyüş boyunca “Jin, jiyan, azadî” sloganları yükseldi. Kadın ve gençlerin yoğun katılım gösterdiği mitingde, annelere beyaz karanfil dağıtıldı. Alandan sık sık “Bijî aşitî, bimire koletî” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganları yükseldi. 

 

Mitingin düzenlendiği alana ise, “Ji girtiyên nexweş re azadî”, “Bi jin, jiyan, azadiyê ber bi azadiyê”, “Ji qirkirina jinê re na”, “Savaşa değil halka bütçe”, “Savaşa hayır”, “Ölüme karşı yaşam”, “Tecride hayır” dövizleri taşındı. 

 

‘BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

 

Barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Rojbin Bor konuştu. Bor, mitingin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olmasını diledi. DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, “AKP’nin tüm toplumsal muhalefeti baskı altına alması ve Kürt sorununda tercih ettiği savaş siyaseti ülkeyi bir cenderenin içerisine sokmuştur. Buna karşı çıkan herkes hain ilan ediliyor. Ülkede yaşanan savaş nedeniyle ülkede hiçbir şey yolunda gitmiyor. Bedeli ne olursa olsun barışı savunmayı devam edeceğiz. Bu topraklara barış gelmeden hiçbir sorun çözülemez. Kürt sorunu çözülemeden ülkedeki hiçbir sorun çözülmez. Faşizme karşı direniş ruhuyla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

‘TECRİT KALKMALIDIR’

 

DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, “Ortadoğu’da savaşlar devam ediyor. Biz kardeşlik, özgürlük dedikçe, onlar öldürmeye devam ediyor. Buradan bir kez daha artık savaşa yeter diyoruz. Acilen uzatılan barış elinin tutulması gerekiyor. Tecrit politikası kalkmalıdır. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkmalı ve barış masası kurulmalıdır” diye konuştu. 

 

Bu sırada alandan “Bijî Serok Apo” sloganları yükseldi. 

 

‘TEK TALEBİMİZ BARIŞTIR’

 

Barış Annesi Zekiye Kaya, “Biz barışın yakın olduğunu biliyoruz. Barış, özgürlük ve halkların kardeşliğidir. Anneler olarak çağrı yapıyoruz; kimse barıştan korkmasın. Barış gelmeden bu ülkede hiçbir şey düzelmez. Ölümlere, katliamlara, kadın kırımına artık yeter diyoruz. Barış dışında bir talebimiz yok” dedi. 

 

‘BARIŞ İNSANLIĞI KURTARACAK YEGANE ŞEYDİR’

 

KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz ise, şunları söyledi: “Emperyalist savaş politikalarına karşı yaşasın halkların kardeşliği. Bu dünyada artık insan ölümleri bir istatistik olarak görülüyor. Biz halklara düşen görev dayanışmak ve barışta ısrar etmektir. Barış, insanlığımızı kurtaracak yegane şeydir. İktidar baskılar, kayyım atamalarıyla tekrar gündeme geliyor. Bu politikayı protesto ediyoruz. Türkiye özgürlük konusunda dünyanın en kötü 10 ülkesi arasındadır. Bu tablo bile ülkenin ne durumda olduğunu göstermeye yeter. Bizi susturmaya çalışanlara söylüyoruz; korkmuyor ve asla geri adım atmayacağız. Bizim, ekmek, su ve hava gibi ihtiyaç duyduğumuz şey barıştır. Barışı savunmaya ve bunun mücadele etmeye devam edeceğiz. Coğrafyamızı kana bulayan ve yaşanamaz hale getirenleri buradan bir kez daha protesto ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version