Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

VENEZUELA | Muhalefetin başkan adayı, İspanya’ya iltica etti

VENEZUELA | Muhalefetin başkan adayı, İspanya’ya iltica etti


(Photo by Gabriela Oraa / AFP)

Venezuela muhalefetinin Temmuz ayı sonunda yapılan seçimlerdeki başkan adayı Edmundo Gonzalez’in ülkeyi terkettiği ve İspanya’ya sığınma başvurusunda bulunduğu açıklandı. Venezuela hükümeti, Gonzalez’in ülkeden ayrılmasına müsade ettiğini duyurdu.

Venezuela hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre; yapılan seçimlerin ardından Maduro’nun tartışmalı seçim galibiyetine tepki gösteren muhalefetin adayı Gonzalez, ülkeden ayrıldı ve İspanya’dan iltica talebinde bulundu. Gonzalez Urrutia’nın avukatı AFP’ye yaptığı açıklamada muhalefet adayının İspanya’ya gittiğini doğruladı.

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, González’in kendi isteği üzerine ve İspanyol Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla ülkeden ayrıldığını söyledi.

Maduro’nun seçimden sonra muhalefetin protestolarına sert karşılık vermesinin ardından Gonzalez kayıplara karışmıştı. Seçim sonrası yaşanan olaylarda 27 kişi hayatını kaybedip 192 kişi yaralanırken, hükümet yaklaşık 2 bin 400 kişiyi tutukladığını açıklamıştı.

Venezuelalı savcılar, seçimin gerçek galibi olduğu yönündeki ısrarı nedeniyle Gonzalez Urrutia hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Yaklaşık bir aydır saklanan muhalefet lideri, savcıların karşısına çıkmayı reddetmiş ve duruşmalara katılmasının özgürlüğüne mal olabileceğini söylemişti.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Gonzalez Urrutia birkaç gün önce Caracas’taki İspanya Büyükelçiliğine gönüllü olarak sığındıktan sonra İspanya hükümetinden siyasi sığınma talebinde bulundu” dedi. Venezuela hükümetinin muhalif liderin güvenli şekilde ülkeden ayrılmasına müsaade ettiği belirtildi.

28 Temmuz seçimlerinin ardından Devlet Başkanı Maduro’nun kontrolündeki Venezuela seçim kurulu Maduro’yu tekrar kazanan ilan etmişti. Muhalefet kendi adayları Gonzalez Urrutia’nın açık ara farkla seçimi kazandığını iddia etmiş ve iddialarını destekleyen birçok belge paylaşmıştı. Seçim kurulu, Maduro’nun oyların yüzde 52’sini alarak üçüncü ve altı yıllık bir dönem için yeniden seçildiğini açıklarken muhalefet ise Gonzalez Urrutia’nın oyların yüzde 67’sini kazandığını gösteren kendi oylama tutanaklarını yayınlamıştı.

AB, ABD, bölgedeki komşu ülkeler başta olmak üzere Maduro üzerinde seçim sonuçlarının detaylı şekilde paylaşılması için baskı yapılmış, birçok ülke Maduro’nun zaferini tanımamıştı.

Avukat Joel Garcia, İspanya’ya iltica eden Gonzalez Urrutia’nın hükümetin suçlamaları neticesinde 30 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini belirtti. Seçimlerden kısa bir süre önce az tanınan emekli bir diplomat olan Urrutia, ana muhalefet lideri Machado’nun adaylığının yasaklanmasının ardından başkan adayı olmuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version