Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Kürt Kültür Festivali başladı


HABER MERKEZİ – Avrupa’da Kürtlerin uzun yıllardır düzenlediği Uluslararası Kürt Kültür Festivali başladı. 

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların en geniş katılımlı ve uzun soluklu kültürel etkinliklerinden olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali, “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” temasıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde başladı. 

 

Sabahın erken saatlerinden itibaren Avrupa’nın birçok ülkesinden alana akın eden binlerce kişi, güvenlik barikatlarından geçerek alana girdi. Ulusal kıyafetleriyle alana gelen kitle “Biji Serok Apo”, “Be Serok Jiyan Nabe”, “Jin Jiyan Azadi” sloganlarını attı. 

 

Festivalde, Kürt kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan stantlar ve sergilenen minyatürler büyük ilgi gördü. Alanda Kürt tarihine ve mimari zenginliğine dikkat çeken sanatçı Amel tarafından hazırlanan “Gundê Kurdan” minyatürü de büyük bir ilgi gördü. 

 

Festival alanında TEV ÇAND tarafından kurulan stantlarda, govend grubu ve sanatçılar ile Kurdistanlılar birlikte halay çekti. Kültürel etkinliklerin yanı sıra, Kürt yazarlar, açılan kitap sergilerinde okurlarıyla buluştu. 

 

ZAROK MA ÇADIRI

 

Alanda, çocukları ile gelenler için kolaylık sağlamak için özel oluşturulan “Zarok Ma” çadırı çocukların ilgi odağı oldu. Çocuklara yönelik Kürtçe oyun ve etkinlikleri sergilenerek, çocukların iyi zaman geçirmesi sağlanıyor. Bir standa ise Kobanê Davası’nda yargılanan ve ceza verilen siyasetçilerin fotoğrafları asıldı. 

 

Kürt Kültür Festivali programı, ulusal marş Ey Raqîp’in okunması ve saygı duruşunun ardından başladı. 

 

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle yapılan kampanyaya dikkat çekerek, “Önder Apo’ya karşı uluslararası komplonun yıldönümü 10 Ekim 2023 yılında Özgürlük hamlesi başlatıldı. Bu kampanya için Kürt halkı alanlarda oldu. Avrupa’da, ülkede ve yaşadığı her alanda bu mücadeleyi omuzladı. Kürt halkı bu gün soykırım siyasetine karşı tüm alanlarda direniş içindedir, bu direniş ve mücadele ile Önder Apo’nun özgürlük hamlesi başarıya ulaşacaktır” dedi. 

 

Zübeyde Zümrüt, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasının ikinci aşaması için 16 Kasım’da Almanya’nın Köln kentinde yapılacak miting ve yürüyüşe katılım için çağrıda bulundu. 

 

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ise kampanya kapsamında verilen mücadeleye dikkat çekerek mücadeleyi kazanacaklarını ifade etti. 

 

Programda RASTAK grubu sahne aldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version