Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tapu harçlarına indirim hazırlığı yolda!

Tapu harçlarına indirim hazırlığı yolda!


Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili olarak şu sorulara yanıt verdi:

Gerçek değerinden düşük ödenen tapu harcı için ceza var mı?

Tapu işlemine esas değerin gerçeği yansıtmaması durumunda, emlak vergi değerinden daha az bir bedel ödenmesi durumunda eksik ödenen harç yüzde 25 vergi zıayı cezası adıyla alıcı ve satıcıdan tahsil edilebiliyor. Eksik beyan edilerek bu harcın ziyanına neden olan kişiler kendileri bununla ilgili pişmanlık dilekçesi verebiliyorlar, bu durumda eksik beyanı tekrar ödeyebiliyorlar.

Yapılması planlanan düzenleme nasıl olacak?

Yapılması planlanan düzenleme daha önce birkaç kez daha hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Bunlardan bir tanesi tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporu zorunluluğu getirilmesiydi. Yaklaşık 3.5 sene kadar önce Meclis’ten geri döndü ve toplu değer sistemi oluşturulamadı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Stratejik Eylem Planı’nda farklı bir çalışma önerildi. Tapu ve Kadastro bilgi sistemine entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulması önerilmişti. Bu gayrimenkul değer bilgi merkezi ile gayrimenkul değer değişimleri takip edilsin, tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatlar kaydedilsin, mahkemelerin bilirkişi raporlarına bu altlık oluştursun ve gayrimenkulde alım satım değerinin belirlenmesi ve vergilendirme sisteminde tapu harçları, emlak vergilerinin düzeltilmesinde bir altlık oluştursun şeklindeydi.

1 milyon TL’lik bir arsa satışı için taraflar ne kadar tapu harcı ödüyor?

1 milyon TL üzerinden gösterilen bir satışta 20 bin TL alıcı adına, 20 bin TL satıcı adına olmak üzere toplamda 40 bin TL tapu harcı var. Buna yöresel katsayılara göre döner sermaye bedeli dediğimiz tapu işlemlerinin harcı olarak adlandırılan bir bedel ilave ediliyor. Bu bedel şehirlere göre değişen bir katsayıya sahip.

Tapu harçlarına ne kadar indirim yapılmalı?

Bu noktada tapu harcı yüzde 1 seviyelerine çekilse, alıcı ve satıcının toplamda yüzde 2 olacak hale getirilse, bununla beraber gayrimenkul satışlarında bir süreliğine beyan affı getirilse ve bu beyan affı en azından düzenlemenin çıktığı tarihten itibaren yapılan ilk satışa kadar beyan affından faydalanma imkan sağlansa gayrimenkulde gerçek değer konusuna sektör olarak oldukça yaklaşacağımızı değerlendiriyorum.”

Exit mobile version