Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Space X kapsülü, uzayda mahsur kalan astronotları almak için ISS’e kenetlendi

Space X kapsülü, uzayda mahsur kalan astronotları almak için ISS’e kenetlendi


Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan iki astronotu geri getirmek için gönderilen SpaceX kapsülü, istasyona kenetlendi.

Butch Wilmore ve Suni Williams için iki boş koltuk bulunan Dragon (Ejderha) Kapsülü Türkiye saatiyle 23:30’da istasyona kenetlenme işlemini tamamladı.

İkili, Haziran aynıda Boeing’in yeni Starliner kapsülüyle sekiz günlük bir misyon içi istasyona gitmişti. Ancak uçuş sırasında bir hata tespit edildiği için ISS’te mahsur kaldılar.

Şimdi, şubat ayında dünyaya dönmeleri bekleniyor.

Dragon (Ejderha) kapsülü, Florida’daki Cape Canaveral’dan Cumartesi sabahı fırlatıldı. Kapsül ISS’e giden NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Alexander Gorbulnov’u da taşıyor.

Kapsülün Perşembe fırlatılması planlanıyordu ama Florida dahil, güneydoğu ABD’de büyük yıkıma yol açan Helene Kasırgası nedeniyle gecikti.

Kenetleme, ISS Güney Afrika üzerinden geçerken, yerden 0426 kilometre yukarıda gerçekleşti.

ISS’ten gelen görüntülerde Hague ile Gorbunov, gülerken ve varışlarının ardından diğer ekiplerle birlikte fotoğraf çektirirlerken görülüyor.

5 Haziran’da fırlatılan Starliner, ilk astronotlu test uçuşunu yaptı ve Boeing’in ISS’e ilk astronot götürme girişimiydi.

Uçuş sırasında, itiş sisteminde kullanılan helyum sızıntıları ve bazı iticilerinde sorunlar görülmüştü.

Boeing ve NASA mühendisleri aylarca araştırma yaptı ama Ağustos sonunda NASA, Wilmore ve Williams’ı Starliner ile dünyaya getirmenin güvenli olmayacağına karar verdi.

Kapsül, gelişim aşamasında da sorunlar nedeniyle birkaç yıl gecikme yaşamıştı. 2019 ve 2022’deki mürettebatsız test uçuşları sırasında da sorunlar gözlemlenmişti.

NASA uzay mekiği filosunu 2011’de emekliye ayırmış, ISS’e gidiş ve geliş Rusya’nın Soyuz aracına bağımlı hale geldi.

İki Amerikan şirketinin birden bu projeleri gerçekleştirmesi NASA’nın uzun süredir amaçladığı bir durum. 2014’te Boeing’e 4,2 milyar dolar, Space X’e de 2,6 milyar dolarlık ihaleler verildi.

Milyarder iş insanı Elon Musk tarafından kurulan Space X, ISS’e astronot götüren ilk özel şirket olmuştu. (BBC)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version