Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SON DAKİKA | Yalçınkaya duruşmasında AİHM kararı yok sayıldı

SON DAKİKA | Yalçınkaya duruşmasında AİHM kararı yok sayıldı


AİHM’nin Yüksel Yalçınkaya kararı Kayseri’de görülen duruşmada mahkeme tarafından uygulanmadı. Duruşmaya Yüksel Yalçınkaya, avukatı Özcan Akıncı ile katıldı.

Avukat Özcan Akıncı mütalaa için süre istemedi ve savunma yaptı. Savcı mütalasında eski kararın verilmesini talep etti. Karar için ara veren mahkeme heyeti AİHM’nin ‘Kanun yoksa suç yoktur’ kararını görmezden geldi.

Duruşmayı salonda takip eden Avukat Hatice Yıldız, karara tepkisini ‘AİHM Kararı yerine gelmedi. Yazıklar olsun.’ ifadeleriyle gösterdi.

Yalçınkaya duruşmasında AİHM kararı yok sayıldı

Ceza hukukçusu Günal Kurşun: Kötü karar, Avrupa Konseyi’ne ne cevap verecekler merak ediyoruz. Önemli sonuçları olacak

Av. Hatice Yıldız: Yazıklar olsun

Av. Levent Mazılıgüney: Ülkeyi sevdiklerini düşünüyorduk, umuyorduk… pic.twitter.com/KrPTY9aJrx

— Tr724 (@Tr724) September 12, 2024

AİHM’İN KARARI EMSAL DEĞERİNDE

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi,
Yalçınkaya/Türkiye davasında kararını vermişti. Mahkeme Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) birçok kilit maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. ‘Kanunsuz suç olmaz’ diyen AİHM’in bu kararı on binlerce ByLock kaynaklı terör örgütü üyeliği davası için emsal oluşturacak.

Mahkeme, 64 yıllık tarihindeki diğer tüm davalardan daha fazla insanı etkileyen başvuruda kararını verdi. Mahkeme adil yargılanma hakkı (madde 6), kanunsuz ceza olmaz ilkesi (madde 7)ve toplanma ve örgütlenme özgürlüğü (madde 11) gibi kilit hakların ihlal edildiğine kanaat getirerek öğretmen Yalçınkaya’nın terör örgütü üyeliğinden 6 yıl 3 ay cezaya çarptırılmasını hukuka aykırı buldu.

KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya yüz binlerce insan gibi ByLock mesajlaşma uygulamasını kullanmak, Bank Asya’da bir banka hesabına sahip olmak ve bir derneğe üye olmak gibi tamamen yasal ve rutin faaliyetler olan eylemler nedeniyle mahkum edilmişti.

Bu karar, ByLock’u silahlı terör örgütüne üyelik için yeterli delil olarak gören Türk yargısına verilmiş bir ders olarak kayıtlara geçti. AİHM tarafından öncü dava (leading case) olarak belirlenen dava gerek AİHM önünde bekleyen gerekse Yargıtay önünde bekleyen on binlerce dava için atıf yapılacak bir içtihat olacak.

AİHM’nin kararı, bireylerin yasanın öngörülemeyen ve geriye dönük yorumlarına dayanarak
veya hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin kötüye kullanılması yoluyla mahkum edilmemesi gerektiğini teyit ediyor. Bu karar, suçların ve cezaların yasallığı ilkelerinin yanı sıra özel hayatın gizliliği ve örgütlenme özgürlüğünün korunmasının önemini vurguluyor.

Sırrı Er, duruşma salonunda yaşananları anlattı

Yüksel Yalçınkaya: “Benden terörist olmaz Hakim Bey!” pic.twitter.com/9sCKfJvjXa

— Tr724 (@Tr724) September 12, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version