Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sokağın Narin Güran tepkisi: Bu düzen son bulmalı


WAN – Kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Narin Güran cinayetine öfkeli olan Wan’daki yurttaşlar, “Bu düzen son bulmalı” sözleriyle cezasızlık politikasına tepki gösterdi. 

Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Çulî mahallesinde 21 Ağustos’ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni, 8 Eylül’de mahalleye yakın derede bulundu. Cenazenin bulunmasının ardından aralarında aile fertlerinin de olduğu 24 kişi gözaltına alınırken, olaya dair tepkiler de sürüyor. Wan’da mikrofon uzattığımız yurttaşlar, cezasızlık politikasına tepki gösterdi. 

 

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’

 

Can güvenliklerinin olmadığını ve kadın katliamlarının her geçen gün artığına dikkat çeken Bilcan Dik, “Her gün kadın cinayetleri yaşanıyor. Neredeyse katliamın olmadığı bir gün yok. Toplum neden bu kadar yozlaştı? Bu kadar toplumsal çürümeye bizi iten ne oldu? Bu sebeplerin artık araştırılıp bir sonuca vardırılması gerekiyor” dedi. Düşünmeyen bir toplum yaratılmak istendiğini söyleyen Dik, “Bu politikalara artık son verilmeli. Artık bilinçlenmemiz gerekiyor” diye kaydetti. 

 

Faillerin cezasızlık politikalarıyla korunduğunu dile getiren Dik, “Bu katliamların sebeplerinden biri de devlet ve ekonomi politikalarıdır. Hırsızlık, kara para aklama ile kadın, çocuk, doğa ve hayvan katliamlarına hep cezasızlık uygulanıyor. Bu suçlara ağır cezalar verilmeli ki insanlar artık suça yönelmesin. Ülkede suç işleniyor ama failler dışarıda ellerini kollarını sallayarak gezebiliyorlar. Böyle olunca fail suç işlemekten korkmaz. En son örneği Narin. Vahşice katlettiler. Narin’i kendi ailesi öldürdü. Artık bu katliamlar örtbas edilmemelidir. Çocuğu korumayan bir topluma ‘çocuk yapın’ diyemezsiniz. Önce faillere ceza ver, toplumu düzelt, o çocuk için güvenli bir ortam yarat. Sonra ‘çocuk yapın’ açıklaması yap. Bu ülke güvenli değil, artık gerçeklerle yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

 

‘BU DÜZEN SON BULMALI’

 

Yaşadıkları coğrafyada yüzlerce çocuk ve kadının katledildiğini söyleyen Sinan Ertuş, “Çocukların, yaşlıların, kadınların öldürülmesine göz yumuluyor. Yıllardır bu zülüm yapılıyor. Narin için de asla vicdanımız rahat değil. HÜDA-PAR’ın da açıklamalarına bakarsak benim aklıma çok farklı şeyler geliyor. Artık bu katliamlar normalleşti. Bir çocuk 19 gün boyunca bulunamadı. Çünkü bu durum herkes tarafından örtbas edildi ve gerçekler saptırıldı. Katledilen insanlar için sesiz kalındı. Yasalar, adalet çerçevesinde yürütülmüyor. Hele ki yaşadığımız coğrafyada hiç yürütülmüyor. Narinler ne ilk ne de son olacak. Bu iktidar döneminde çocuk, kadın yüzlerce insan katledildi. Ama kimsenin sesi çıkmadı. Narin olayının üstünü de birkaç hafta sonra örtecekler. Yüreğimiz yanıyor. Kendi yandaşına ceza vermez ama sistemin yanlışına karşı ses çıkaran herkese ‘terörist’ derler. Bu düzen artık son bulmalı” ifadelerini kullandı. 

 

CEZASIZLIĞA TEPKİ

 

Cezasızlık politikasına tepki gösteren Yavuz Oflas, “Mevcut sistem iyi bir sistem değildir. 19 gün Narin bütün ülkenin gündemindeydi. Hepimizin gözü kulağı Amed’te oldu. Ailesi sessiz, köydeki yurttaşlar sessiz. Bu sadece Narin Güran mevzusu değil, ülkede binlerce çocuk bu şekilde katledildi. Kim olursa olsun devletin yargı önünde bunlara ağır ceza vermesi gerekiyor. Ciddi bir yasal düzenleme olursa bu katliamların önü alınır. Her şey çocuk oyuncağı olmuş. Adam eşini gidip öldürüyor ve ceza almıyor. Çocuğunu öldürüyor, ceza almıyor. ‘Failleri al, 5 ay içeride tut, sonra bırak’ sistemiyle bir yere varamayız. Bunun sonuçları ağır olur” tepkisinde bulundu.  

 

Çocukların, kadınların ve hayvanların haklarının ortadan kaldırıldığını söyleyen Haci Tunç ise, “Mevcut iktidarın siyaseti çürümüş. Katilleri, hırsızları cezasız bırakıyor. 8 yaşındaki Narin’in katilini de cezasız bırakacaklar. 8 yaşındaki Narin’in ne suçu vardı? Devlet zenginleri bırakıp, fakirleri tutuklama peşinde” dedi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version