Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şirnex’te okul zili öğretmensiz çalacak


ŞIRNEX – Şirnex genelinde 3 bine yakın öğretmen açığı olduğunu söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Adnan Şenbayram, mülakat sisteminin kaldırılarak, anadilde parasız eğitimin olması gerektiğini vurguladı.  

Yeni eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kala eksik ve yetersizlikler de tartışılmaya başlandı. Yaşanan eksikliklerin başında birçok kentte yeterli öğretmen olmaması geliyor. 

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’na (Eğitim Sen) göre sadece Şirnex’te 3 bine yakın öğretmen açığı bulunuyor. Bu sayı Şirnex merkezde 500, Cizîr’de (Cizre) 700, Silopiya’da (600), Hezex’te (İdil) 440, Elkê’de (Beytüşşebap) 100, Qileban’da (Uludere) 240 ve Basa’da (Güçlükonak) ise 150. 

 

ÖĞRETMENLERE MÜLAKAT ENGELİ

 

Şirnex Eğitim Sen Şube Başkanı Adnan Şenbayram, mülakat sistemi uygulaması sonrası eğitimde ciddi sorunların baş gösterdiğini söyledi. Bu sorunların başında öğretmen yetersizliğinin geldiğine dikkati çeken Şenbayram, sadece Şirnex’te 3 bine yakın bir açığın olduğunu aktardı. Şenbayram, mülakat sistemiyle tüm yetkinin küçük komisyonlara havale edildiğine işaret ederek, “Komisyon üyelerinin iki dudağından çıkacak bir söz ile yıllarca emek vermiş bir öğretmenin değerlendirilmesine karşıyız. Mülakatın kendisine karşıyız” dedi. 

 

Öğretmen ihtiyacının karşılanması için bakanlığın mülakat sistemini ortadan kaldırması gerektiğini ifade eden Şenbayram, bu durumun hayati olduğunu vurguladı. Şenbayram, “9 Eylül’de birçok yerde öğretmensiz okullar açılacak. Elbette öğretmenlerin sadece mülakat sorunu yok; birkaç yıldır gündemimizi meşgul eden Öğretmenlik Meslek Kanunu mevcut. Öğretmenlerin uzman ya da başöğretmen gibi farklı kategorilere konulduğu, eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği bir sistemle karşı karşıyayız. Öğretmenler eğitim fakültelerinde mezun olarak, bu işi yapabileceklerini gösteriyor. Ancak her seferinde öğretmenlere dönük bir yarıştırma ve bir sınava tabi tutma öğretmenler üzerinde çok kolaylıkla oynanabileceğini göstermektedir. Birçok şehirde öğretmen ihtiyacının olmasının başında bu gelmektedir. Bu öğretmenlerin atamasının gerçekleşmesi ve mülakat sisteminin ortadan kaldırılması gerekir” diye konuştu. 

 

TORPİL İDDİALARI

 

Şenbayram, kentte eğitim sisteminde ciddi aksaklıkların olduğunu belirterek, “İbni Sina Mesleki Anadolu Lisesi’nde neredeyse 8’e yakın öğretmen ihtiyacı var. Sağlık lisesi olmasına rağmen orada neredeyse sağlık bilgisi alan öğretmen yok. Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde, Endüstri Meslek Lisesi’nde ciddi bir öğretmen ihtiyacı var. Aldığımız duyumlara göre Milli Eğitim bu ihtiyacı ücretli öğretmenlerle tamamlayacak. Yanlış bir yaklaşım olarak görüyoruz. Kadrolu, güvenceli ve istihdam edilmiş bir şekilde öğretmenlerin atanması ve çocuklarla buluşması gerekir. Beytüşşebap’ta 300’e yakın öğretmen normu varken, neredeyse 100’den fazla öğretmen tayin istedi. Bununla birlikte torpille veya farklı kişilerin referansıyla birçok öğretmen, görev yeri orası (Beytüşşebap) olmasına rağmen il merkezinde görevlendirilmiş. Bu sayının 30-40 civarında olduğunu biliyoruz” diye kaydetti. 

 

ANADİLDE EĞİTİM VE EKONOMİK DESTEK

 

Öğretmen atamalarının yanı sıra ekonomik zorluk çeken öğrencilerin aileleri için de bir ekonomi paketinin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Şenbayram, “Çok fazla öğrenci mevsimlik işçi olarak batıda çalışmaktadır. Bu da çocukların eğitim ve öğretim faaliyetlerinden uzaklaştırıldığı ortaya koymakta. Şırnak’ta sadece bir öğretmen sorunu yok, aynı zamanda mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden öğrenci sorunu var. Öğretmenlerin acil bir şekilde kadroya geçirilmesi ve mülakat sisteminin ortadan kaldırılması, anadilinde parasız bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekir” şeklinde konuştu. 

 

MA / Zeynep Durgut

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version