Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şii Koordinasyonu’ndan ‘mutabakata’ sert tepki: Reddediyoruz


HABER MERKEZİ – Şii Koordinasyon Çerçevesi, Irak ve Türkiye arasında imzalanan “güvenlik mutabakatını” reddettiklerini belirterek, Türkiye’nin Irak’tan çekilmesi için bir takvimin belirlenmesini istedi. 

 

Irak El-Ehed kanalının özel bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Haşdi Şabi Lideri Falih Feyaz’ın katılımıyla Şii Koordinasyon Çerçevesi bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Türkiye ve Irak arasında imzalanan “güvenlik mutabakatı”na ilişkin bir açıklama yapıldı. 

 

Koordinasyon Çerçevesi’nin açıklamasında, “Irak topraklarında Türkiye’nin yasadışı askeri varlığının şemsiyesi haline gelmesine izin vermeyeceğiz” denildi. Açıklamada ayrıca, Irak’ın egemenliğini korumanın ve ulusal güvenliği tehlikeye atan her türlü dış müdahaleye karşı durmanın gerekliliği vurgulandı.

 

ANLAŞMA YASADIŞI!

 

Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının korunmasına saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin Irak’tan çekilmesi için bir tarih belirlenmesi gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Koordinasyon Çerçevesi, Türkiye’nin Irak sınırları içerisinde bir güvenlik merkezi kurmasını, işgalci Türk güçlerinin bazı alanları kontrolü altına almasını şiddetle reddediyor. Türk askerlerinin Irak yargısının kararlarına uygun şekilde hareket etmesi gerekiyor. Irak ile Türkiye arasındaki bu anlaşmanın açık ve net olması ve bu işbirliğinin Türk ordusunun yasadışı varlığını desteklemek için bir kılıf haline gelmesine izin verilmemesi gerekir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version