Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Scholz, Erdoğan ile anlaştı: “Başvurusu kabul edilmeyen sığınmacılar Türkiye’ye gönderilecek” 

Scholz, Erdoğan ile anlaştı: “Başvurusu kabul edilmeyen sığınmacılar Türkiye’ye gönderilecek” 


German Chancellor Olaf Scholz meets with Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan in Ankara, Turkey, March 14, 2022. Guido Bergmann/BPA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Almanya’nın, başvurusu kabul edilmeyen yüzlerce sığınmacıyı Türkiye’ye sınır dışı edeceği ileri sürüldü. Medyaya yansıyan haberlere göre Alman Başbakanı Scholz ve Erdoğan arasında varılan anlaşmayla, her hafta Almanya’dan red alan 500 sığınmacı Türkiye’ye gönderilecek. Erdoğan, bu hizmetin karşılığında, Almanya’da vize kolaylığı umuyor. Alman yetkililere göre, ülkede sığınma başvurusu reddedilmiş 13 bin 500’den fazla Türk vatandaşı bulunuyor.

Ankara ile aylarca süren müzakerelerin ardından, Alman hükümeti sığınma başvurusu reddedilen çok sayıda Türk vatandaşını anavatanlarına sınır dışı etmeye başladı. Alman Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesinin haberine göre, ilk etapta 200 Türk, tarifeli uçaklarla Türkiye’ye gönderilecek. Uçaklar Almanya’nın çeşitli şehirlerinden kalkacak. FAZ’ın hükümet çevrelerinden öğrendiğine göre, bu adım Türkleri sınır dışı etme planının sadece başlangıcı.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, Türkiye Almanya’dan haftada 500’e kadar sığınma başvurusu reddedilen vatandaşını geri almayı teklif etti. Türkiye, sınır dışı etmelerin charter uçuşlarıyla yapılması fikrini reddederken, geri göndermelerin ilk etapta tarifeli havayolları ile yapılmasını istedi. Ancak, gelecekte ‘özel uçuşlar’ olarak adlandırılacak uçuşları da kabul etmeye istekli olduğunu bildirdi.

Alman yetkililere göre, ülkede sığınma başvurusu reddedilmiş 13 bin 500’den fazla Türk vatandaşı bulunuyor. Geçen yıl Türkiye’den gelen 60 bin kişinin Almanya’dan sığınma talep etmesi üzerine Başbakan Olaf Scholz, bu konu ile bizzat ilgileneceğini açıkladı. Geçen yıl Kasım ayında Türkiye’de Tayyip Erdoğan’la buluşan Scholz, o gün bazı tekliflerde bulundu. Ankara o günden beri Berlin ile yakın işbirliğini sürdürdü.

2023 yılında Almanya’dan sığınma isteyen Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 150’den fazla artarak, 60 bine ulaşmıştı. Bu rakam ile Türkiye, Almanya’dan sığınma isteyen Suriyelilerin ardından menşe ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi. Bu yıl sayılar düştü, her ne kadar Türkiye artık Afganistan’ın ardından üçüncü sırada olsa da, rakamlar hâlâ yüksek. Almanya, Türkiye’den gelen göçün temel sebebinin ekonomik olduğuna inanıyor. Bu nedenle geçen yıl Türkiye’den gelip, koruma alanların oranı yüzde 13 civarında kaldı.

Türkiye’nin bu kadar taviz vermesinden sonra ne elde edeceği ise belirsiz. Ankara, Almanya’ya vizesiz seyahat istese de, Berlin sadece vize başvurularını daha hızlı işleme koymak için çalışacağına söz verdi.

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version