Sağlık Bakanlığı, “Dünya Alzheimer Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Bakanlık, “Alzheimer” ve “demans”ın birbirinin yerine kullanılan terimler olsa da aynı şeyi ifade etmediği, her ikisinde de unutkanlık, davranış değişiklikleri ve konuşmada bozukluk gibi belirtiler bulunduğu ancak demansın genel bir tanım olduğu belirtildi.
Alzheimer’ın başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğu kaydedilen açıklamada, “Halk arasında ‘bunama’ olarak bilinen demansın en yaygın türüdür. Alzheimer hastalığı, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, hastalanan bireylerin ailelerini de psikolojik, sosyal ve ekonomik bakımdan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Alzheimer, bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir” bilgisi verildi.
‘2050’DE 132 MİLYONA ULAŞACAK’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, halen 55 milyonun üzerinde olan demanslı hasta sayısının, 2030’da 75 milyona, 2050’de 132 milyona ulaşacağı aktarılan açıklamada, yapılan incelemelerle her 3 saniyede bir kişiye demans tanısı konulduğu, bunların yüzde 60 ila 80’inin Alzheimer hastası olduğu bildirildi.
Açıklamada, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2022 yılı Türkiye Sağlık Araştırması Raporu’na göre, ülkemizde 65 ve üstü yaştaki kişilerde Alzheimer hastalığı görülme sıklığı yüzde 5,5’tir. Bu durum, dünyada olduğu gibi ülkemizde de Alzheimer ile etkin mücadele etmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: AA
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***